RUSIJA

Bugarski političar: Nema smisla da se ljutimo na „Gasprom“, inače ćemo osuditi ljude na hladnoću

Pitanje isporuka gasa mora biti rešeno što je pre moguće, izjavio je bivši ministar odbrane Bugarske Stefan Janev.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Po njegovim rečima, nema smisla da se Bugarska ljuti na rusku kompaniju „Gasprom“.

„Neke evropske zemlje su pronašle način da se ne ljute, a mi nastavljamo sa tim. Kakva je poenta? Želimo li da osudimo bugarski biznis na kolaps, a građane Bugarske da zimi sede u hladnoći? Po mom mišljenju, to uopšte nije alternativa i moramo odmah da tražimo rešenje“, rekao je Janev za radio „Fokus“.

„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi. Premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario. Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.
O nabavci preostale količine bugarska vlada pokušava da pregovara sa drugim dobavljačima, ali je za sada potreban obim obezbeđen samo za avgust. Istovremeno, Bugarska je, prema rečima samog premijera, svakodnevno u kontaktu sa „Gaspromom“ i traži da se obnove isporuke pod istim uslovima plaćanja.
Novi ministar energetike Bugarske Rosen Hristov izjavio je da će Bugarska morati da se vrati pregovorima sa ruskom kompanijom „Gasprom“.
RUSIJA
Bugarski političar: „Gasprom“ je jedini način da se izbegne hladnoća i zatvaranje preduzeća
Komentar