KULTURA

Srpski film o Svetoj Petki premijerno na festivalu u Moskvi /video/

Igrani film „Sveta Petka – Krst u pustinji“ reditelja Hadži Aleksandra Đurovića imaće svetsku premijeru 29. avgusta na 44. Moskovskom filmskom festivalu, saopštili su producenti.
Sputnik
Prateći život pobožne mlade Paraskeve, upoznajemo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja. Film je sniman na autentičnim lokacijama u Jordanu, zatim u Srbiji i Jašiju.
Reditelj nas vodi kroz 40 godina iskušenja, dubokih unutrašnjih borbi, ali i sveprisutne vere.
S jedne strane, moderan u izrazu i ritmici kadrova, ovaj film nam donosi priču staru vekovima, koja i danas snažno živi u vernicima i poštovaocima Svete Petke.
Ova biografska drama nastala po istinitoj priči i bestseleru „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović.
U glavnim ulogama gledaćemo Milenu Predić, Milicu Stefanović, Filipa Hajdukovića, Jadranku Selec, Branislava Tomaševića, Daniela Siča, Andreja Šepetkovskog i Mladena Sovilja kao i nekoliko jordanskih glumaca.
„Sveta Petka – Krst u pustinji“ je prva srpsko-jordanska koprodukcija, podržana od Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Filmskog Centra Srbije ali i Kraljevskog filmskog centra Jordana.
Ovo je drugi film reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića na festivalu u Moskvi, nakon filma „Vi idite, ja neću!“ koji je prikazan 2016. Godine, prenosi Tanjug.
KULTURA
Premijera filma „Potraga za Vinčom“, prvog dokumentarca o vinčanskoj kulturi na engleskom /video/
Komentar