RUSIJA

Šojgu otkrio šta postaje novi centar sile u svetu

Uloga Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) kao novog centra sile raste usled turbulentne međunarodne situacije, smatra ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U članstvu ŠOS-a sada je osam zemalja: Rusija, Indija, Kazahstan, Kina, Kirgizija, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.
„U ovim uslovima nepromenljivo raste uloga ŠOS-a kao novog centra sile, primera međudržavnih odnosa zasnovanih na ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju, garanta poštovanja međunarodnog prava“, rekao je Šojgu na savetovanju ministara odbrane zemalja ŠOS-a.
Prema njegovim rečima, važno je održavati saradnju u vojnoj sferi, redovno se savetovati u okviru bilateralnih i multilateralnih formata kada je reč o pitanjima važnim za opštu bezbednost.
„U regionu Šangajske organizacije za saradnju, kao i u celom svetu, pojačavaju se pretnje, ne stišavaju se lokalne krize, pojavljuju se novi ozbiljni izazovi. Sjedinjene Američke Države i kolektivni Zapad teže ka tome da sačuvaju globalnu dominaciju i vrše pritisak bez presedana na nezavisne države. U tom cilju se koriste otvoreno ucenjivanje, pretnje, obojene revolucije i državni prevrati, šire se grube dezinformacije“, upozorio je ruski vojni ministar.
On je dodao da se usled dejstava i sankcija Zapada pogoršava situacija u svetskoj ekonomiji, prekida se komunikacija i veštački se stvara prehrambena kriza.
Ruski ministar je, takođe, istakao da treba povećati borbeni potencijal Šangajske organizacije za saradnju, pre svega u okviru mehanizama razmene informacija u sferi vojne bezbednosti.
Šojgu je predložio da se u decembru u Moskvi održi sastanak ministara odbrane zemalja-članica ŠOS-a i Zajednice nezavisnih država, kao i drugih prijateljskih zemalja, kako bi se razmotrili problemi koalicione bezbednosti.
RUSIJA
Više od deset zemalja želi da poveća učešće u ŠOS, aktivno se razmatra zahtev Belorusije za članstvo
Komentar