RUSIJA

Bundestag: Odmah pustiti u rad „Severni tok 2“; Industrijalci Šolcu: Vodite nas u propast

Potpredsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Kubiki zalaže se za momentalno puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“. Istovremeno, nemačke zanatlije i industrijalci obratili su se kancelaru zemlje Olafu Šolcu i zatražili da preispita žrtvovanje Nemačke zbog Ukrajine.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Savezni ministar ekonomije treba da učini sve kako bismo imali više energije. Moramo odmah da pustimo u rad ‘Severni tok 2’ da bismo popunili naša skladišta gasa za zimu“, izjavio je predstavnik „Slobodne demokratske partije Nemačke“(SvDP) Kubiki u intervjuu za medijsku kuću „RND“.
Prema rečima političara, ruski gas nije bolji ili lošiji u zavisnosti iz koga gasovoda stiže.

„Gas iz ‘Severnog toka 2’ ne razlikuje se od gasa iz ‘Severnog toka 1’. To je samo druga cev“, dodao je on.

Prethodno je šef Komiteta za energetiku Bundestaga Klaus Ernst izjavio da bi bilo razumno pregovarati sa Rusijom o gasu, jer Nemačka ne treba da trpi zbog sopstvenih sankcija.
On je istakao da vodeći političari u vladajućim partijama u zemlji podržavaju njegov stav.

Šolc vodi Nemačku u propast?

S druge strane, list „Velt“ je preneo da se udruženje trgovaca okruga Hale na Zaleu u nemačkoj saveznoj državi Saksonija-Anhalt oštro obratilo nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, zahtevajući da se ukinu sancije Rusiji radi očuvanja nemačke privrede.
U pismu nemačkom kancelaru navodi se da su nemačke zanatlije i industrijalci, kao i njihovi klijenti zabrinuti su za budućnost zemlje u uslovima najteže krize, zaoštrene zbog antiruskih sankcija.

„Poznato nam je iz mnogih razgovora sa našim klijentima da ogromna većina njih ne želi da žrtvuje svoj teško stečeni životni standard zbog Ukrajine. Želite li da budete kancelar koji je doveo Nemačku do propasti? Zaista želite da žrtvujete svoju zemlju?“, navodi se u obraćanju.

Pored toga, zanatlije su kritikovale način na koji zapadni mediji predstavljaju Ukrajinu kao besprekornu demokratsku zemlju, iako se, prema izveštajima međunarodnih organizacija, ta zemlja nalazi na 122. mestu u svetu po korupciji. Autori pisma su se zapitali, da li će Šolc izložiti Nemačku riziku zbog takvog saveznika.
Prethodno je predsednik Federalne mrežne agencije (BNA) Klaus Miler izjavio da će Nemačka u slučaju potpunog prekida isporuka gasa iz Rusije, imati dovoljno tog energenta samo za dva, do dva i po meseca, čak i ako uspe da do novembra popuni svoja podzemna skladišta.
RUSIJA
Ruski senator: Nemačka bi do kraja godine mogla da pokrene „Severni tok 2“
RUSIJA
Šreder: „Severni tok 2“ najjednostavnije rešenje za Nemačku; Protivnici će morati da snose posledice
Komentar