SPORT

Kako je „Stara dama“ zavela Filipa Kostića?

Srpski reprezentativac Filip Kostić (29) ozvaničio je 16 miliona evra (sa bonusima) težak transfer karijere iz Ajntrahta u Juventus i nekoliko meseci uoči Mundijala u Kataru drastično podigao cenu i sebi i srpskom fudbalu.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Dugo se nagađalo gde će sjajni Kragujevčanin nastupati od jeseni. Ajntraht je morao da ga proda jer je Filip ušao u poslednju godinu ugovora u Nemačkoj, pregovarao je Srbin i sa engleskim Vest Hemom i bio na korak od Londona, ali je na kraju ipak završio u crno-belom dresu.
A kako je „Stara dama“ zavela Filipa Kostića?
Za sve je „kriv“ jedan čovek, trener Juventusa Maks Alegri, koji ima u glavi tačnu ulogu za Kostića. Po njegovim zamislima, Filip je idealno krilo za formaciju 4-4-2.
Trener Juventusa je felksibilan, uvek pokušava da prilagodi taktiku tipu igrača koji poseduje, ali da to bude u skladu sa njegovim načelima ofanzivnog i direktnog fudbala. Nije u tome uspeo prošle godine sa Arturom i Kuluševskim, ali jeste sa većinom igrača sa kojima je radio tokom karijere.
Navodno je Alegri potrošio dobrih pola sata da u telefonskom razgovoru ubedi Kostića u projekat novog Juventusa sa Pogbom i Paredesom (treba da stigne iz PSŽ) na sredini. Italijan vidi Srbina kao važnu silu na levom krilu i učinio je sve da ga ubedi da mu se pridruži.
Alegri želi da vrati ponovo u modu igru sa četvoricom fudbalera na sredini terena, što je ranije često bio „italijanski fazon", a što mu je donosilo rezultate kada je dominirao s Juventusom sredinom minule decenije.
Neki smatraju da je Kostić pogrešio u izboru kluba pogotovo jer je pre njega stiglo još jedno krilo, Argentinac Anhel di Marija.
Ipak, u Juventusu imaju predodređenu poziciju za Filipa koga sa 29 godina smatraju dovoljno zrelim da se uklopi u sve taktičke zamisli trenera Alegrija. I da ne pravi dramu ako nekad počne meč s klupe jer je sezona duga i naporna.
Kostić je prošle sezone bio treći najopasniji fudbaler u Bundesligi u protivničkoj trećini, prema izveštajima skauta. Ispred njega su bili samo Mađar Šobošlaji (Lajpcig) i Nemac David Raum (tada Hofenhajm sada RB Lajpcig).
Takođe, bio je izuzetan i u kreiranju šansi saigračima gde je od njega bolji bio samo Kingsli Koman iz Bajerna. Dakle, Juventus je za relativno skromne pare ubo džek-pot.
Za dolazak Kostića u Torino navodno se zalagao i Dušan Vlahović koji igra sa Filipom u reprezentaciji Srbije. Mediji bliski Juventusu pišu da Dušan jedva čeka centaršuteve sa leve strane Kostića, koji su proslavili svojevremeno Luku Jovića u dresu Ajntrahta i doneli mu status najskupljeg Srbina ikada u jednom trenutku.
U svakom slučaju, za Filipa Kostića počinje nova era, romansa sa „Starom damom“ koja bi mogla ponovo da zasija punim sjajem sa čuvenom „sedamnaesticom“ na levom krilu.
SPORT
„Rusiji nisu potrebni izdajnici, Zapad ispira mozgove strancima“
SPORT
Tadić za Sputnjik: Pokušali su da me opljačkaju, ali se nisu dobro proveli /foto/
Komentar