KULTURA

Srpkinja u narodnoj nošnji – zaštitno lice festivala etno-mode u Rusiji /foto/

Fotografija Srpkinje u narodnoj nošnji srpskog fotografa Pavela Surovog zaštitno je lice međunarodnog festivala etno mode u Rusiji. Njen lik krasi bilbord i postere festivala u Sankt Peterburgu.
Sputnik
Međunarodni festival etno-mode „International Baltic Ethnic Fashion Festival“ (IBEFF) održaće se sutra i prekosutra u Sankt Peterburgu.
Organizatori festivala, na kome će se u 22 kategorije takmičiti modni kreatori, etno-dizajneri, grafičari i fotografi, odabrali su fotografije srpskog fotografa i grafičkog dizajnera Pavela Surovog i postavili ih na sve svoje propagandne materijale – bilborde, postere, afiš i pozivnice.
Fotografije srpskog fotografa Pavela Surovog
Pavel Surovi je prošle godine osvojio prvu nagradu žirija u kategoriji modna fotografija. Organizatori su izabrali fotografije Pavela Surovog „Rajska Eva u rajskom vrtu“, fotografije Anđela i Svetica koje na kojima su žene u narodnim nošnjama Slovaka, Srba i Rusina.

„Za mene kao srpskog umetnika nema veće nagrade nego da što veći broj ljudi upozna moju umetnost, moju estetiku i vidi moje fantazmagorične fotografije žena u narodnim nošnjama. Ponosan sam što na ovaj način mogu prezentovati Srbiju, njenu kulturu i tradiciju širom sveta. Posle izložbe u Parizu ovo je još jedan veliki uspeh“, kaže Pavel Surovi.

Fotografije srpskog fotografa Pavela Surovog
Dodaje da je stavljanje njegovih fotografija na promo materijale prestižnog međunarodnog festivala za njega „velika čast kao Slovena“ kao i još jedna potvrda njegovog fotografskog rada. Pavel Surovi se i ove godine prijavio na takmičenje u kategorija modna fotografija, a na fotografijama su motivi srpskih ratnica i anđela.
Fotografije srpskog fotografa Pavela Surovog
„Nastavljam da fotografišem inspirativne narodne nošnje sa Balkana i želim da napravim što veću kolekciju zanimljivih fotografija i priča“, otkriva Pavel Surovi.
Međunarodni festival IBEFF podržao je Predsednički fonda za kulturne inicijative predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina.
Fotografije srpskog fotografa Pavela Surovog
KULTURA
Narodna nošnja i slava, blistavo lice Srbije za evropsku prestonicu kulture
Srpski fotograf najbolji u Rusiji: Slovenskom nošnjom ispričao svetske priče /foto/
Komentar