SVET

Bela kuća: Pelosijeva nije potvrdila planove za putovanje na Tajvan, ali ima pravo da ga poseti

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi ima pravo da poseti Tajvan, ali još nije potvrdila planove za putovanje, rekao je u ponedeljak koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Predsednica Predstavničkog doma ima pravo da poseti Tajvan. Mnogi članovi Kongresa ranije su posetili Tajvan bez incidenata, uključujući i ovu godinu“, rekao je Kirbi, prenosi Sputnjik internešenel.
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će potencijalna poseta Pelosijeve Tajvanu biti u potpunosti njena odluka, ali je pozvao Kinu da ne eskalira tenzije u slučaju posete.
"Ukoliko predsednica (Nensi Pelosi) ipak odluči da ode u posetu, a Kina pokuša da stvori neku vrstu krize ili na drugi način eskalira tenzije, to će u potpunosti biti stvar Pekinga", rekao je Blinken u Njujorku, preneo je Rojters.
"Tražimo od njih (Kine) da u slučaju da ona odluči da ode u posetu, da se ponašaju odgovorno i da se ne upuštaju u bilo kakvu eskalaciju", istakao je Blinken, preneo je Tanjug.
Nekoliko tajvanskih medija javilo je danas da bi Nensi Pelosi trebalo da poseti Tajvan u utorak i provede noć u Tajpeju.
Pozivajući se na neimenovane izvore, „Liberti tajms“, jedan od tajvanskih listova, preneo je da bi Pelosijeva trebalo da poseti tajvanski parlament u sredu ujutru pre nego što nastavi svoju turneju po Aziji, prenosi Rojters.
Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nema komentar na izveštaje o planovima Nensi Pelosi za putovanje.
Komentar