REGION

Objavljeni snimci gašenja požara neviđenih u Sloveniji /foto, video/

Slovenačka vojska objavila je na Tviteru snimke požara na slovenačkom Krasu iz vazduha, na čije gašenje je, kako se navodi, do sada potrošeno pola miliona litara vode.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Požar koji na Krasu bukti već nekoliko dana i dalje se ne smiruje. Gori na nekoliko lokacija. U Vojščici, Temnici i Noveli je proglašen alarm za neposrednu opasnost. Vatrogasci pokušavaju da zaštite stambene i privredne objekte.
Gašenje požara iz vazduha je otežano, saopštila je Civilna zaštita.
Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije Umaga punog dima od požara u Sloveniji, a neki korisnici Tvitera kažu da se u vazduhu oseća miris paljevine.
Mediji prenose da je slovenačkim vatrogascima pomoć iz vazduha, osim iz Hrvatske, Italije i Austrije, ponudila i Slovačka, čiji je jedan avion za gašenje već na putu.
Na slovenačkom Krasu, uz granicu sa Italijom, požar je do sada zahvatio više od 2000 hektara i prema nekim ocenama najveći je ikad zabeležen u Sloveniji, prenosi Tanjug.
Kako prenose slovenački mediji, vatra se približava selu Vojščica, zbog čega je za ovo mesto, kao i za Temnicu i Novelu, upaljen alarm za opštu opasnost.
Nina Raduha, potpukovnik Slovenačke vojske rekla je da je u kasarni Vipava obezbeđen smeštaj za stotinjak vatrogasaca i da se dnevno priprema 700 obroka dnevno.
„Imamo aktivni dron koji detektuje žarišta. Medicinski timovi uspostavili su medicinski punkt, kao i punktove hitne medicinske pomoći. Na putu je i bager težak 20 tona koji će šumarima pomoći u uređenju puta i kanalisanju požara“, rekla je ona.
DRUŠTVO
Beograd: Požar u zgradi na Vidikovcu, poginula žena
Komentar