SPORT

Australija ukida zabranu – sledeći je Novak?

Renati Voracovoj, češkoj teniserki, poništeno je ukidanje vize za Australiju nakon što je utvrđeno da se pridržavala svih uslova za dobijeno medicinsko izuzeće.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U toku čitave sage u Australiji, dok je Novak Đoković čekao odluku da li će mu biti dopušteno da igra na Australijan openu, istu dramu prolazila je Renata Voracova, teniserka iz Češke.
Voracovoj je kao i Đokoviću ukinuta viza, a tek nekoliko meseci kasnije ispostavilo se da je teniserka validno kao i Novak boravila u zemlji.
Njihova dva slučaja razlikuju se po prirodi medicinskog izuzeća koje je Novak dobio jer je preležao korona virus, a Čehinja iz drugih zdravstvenih razloga.
„Ona je iskreno odgovorila na pitanje o putnoj deklaraciji i imala je ubedljive medicinske dokaze koji potkrepljuju njeno izuzeće. Imala je dokaz koji joj je dao njen lekar opšte prakse o njenoj ranjivosti na trombozu“, rekao je Jan Redfern, potpredsednik Suda i šef Odeljenja za migracije i izbeglice.
„Nije bilo dokaza da Voracova nije ispoštovala uslove za izdavanje vize. Ona je poštovala sva relevantna pravila i bilo je dokaza da se oslanjala na izjave koje su joj dali Tenis Australija i Ministarstvo zdravlja u Viktoriji o medicinskom izuzeću“, istakao je Jan.
Međutim, nakon što je dokazano da je Voracova potpuno legalno boravila u zemlji i mogla da igra na Australijan openu, nameće se pitanje da li bi mogla da se ukine i Đokovićeva zabrana.
Iako je naglašena razlika za ova dva izuzeća, Novak je na kraju drame proteran zbog svog stava o vakcini kako je odlučio Aleks Hok, imigracioni ministar koji je smatrao da je srpski as „pretnja po javno zdravlje“.
Još nema zvanične informacije o Novakovom slučaju, ali nakon što je vlast u Australiji smenjena stizale su samo lepe vesti.
Najpre je doneta odluka da vakcina nije potrebna za ulazak u zemlju, a potom se pojavila i informacija da bi Entoni Albanez, novi premijer Australije, mogao da ukine trogodišnju zabranu za ulazak u zemlju koju je Novak dobio nakon što je deportovan.
SPORT
Američki paradoks i apsurd na Đokovićevu štetu
Komentar