RUSIJA

Moskva: Ukrajina posle 30 godina svoj suverenitet predala Zapadu

Ukrajina se, posle 30 godina od potpisivanja Deklaracije o suverenitetu, odrekla svoje nezavisnosti kako bi udovoljila Zapadu i NATO-u, napisao je na Telegramu zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
Sputnik
„Danas je datum koji moramo da pamtimo – 16. jula 1990. godine Vrhovni Savet Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike (SSR) je prihvatio Deklaraciju o državnom suverenitetu Ukrajine“, naveo je političar.
On je podsetio da je Ukrajina, pored obaveze da poštuje prava građana „svečano proglasila da će u budućnosti biti neutralna država koja ne učestvuje u vojnim blokovima“ i kao takvu nju je priznala i Rusija.
Kosačov je dodao da je Rusija naivno verovala da će Ukrajina brinuti o svojoj istoriji i građanima, kao što to čini Rusija.

Međutim, tri decenije nakon što je usvojena Deklaracija, Ukrajina je postepeno predala svoj suverenitet, prošlost, sadašnjost i budućnost u korist interesa koji nisu ukrajinski. On je dodao da Ukrajina danas nema svoj suverenitet, nije demokratska i slobodna zemlja.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je još 2008. godine svoje vojno-političke interese podredila NATO-u, a ekonomske interese Evropskoj uniji tokom 2014. godine.
Put Ukrajine u poslednje 32 godine od proglašenja suvereniteta je strašan u svojoj besmislenosti i destruktivnosti, smatra ruski političar i dodaje da je Rusija pokušavala da zadrži Ukrajinu, ali ju je Zapad svim silama gurnuo na taj nesrećni put, napisao je Kosačov.
Rezultat je žalostan, zaključio je on.
RUSIJA
Ruski diplomata u UN: Nećemo Zapadu zaboraviti isporuke oružja koje ubija Ruse i Ukrajince
Komentar