SPORT

Država je proglašena „nesposobnom“ – ministar policije prvi na tapetu zbog haosa u Parizu

Navijači Liverpula nepravedno su označeni kao glavni krivci za haos do koga je došlo uoči nedavnog finala Lige šampiona u Parizu i to je bio pokušaj da se skrene pažnja sa propusta organizatora – zaključak je koji je Senat Francuske izneo u svom izveštaju.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Senat je saslušao navijače Liverpula, francusku policiju i zvaničnike Vlade kao i UEFA direktora organizacije Martina Kalena.
U prvim danima posle finala, na saslušanju pred Senatom, ministar policije Žerald Darmanin tvrdio je da je do cele pometnje, haosa i kašnjenja finala došlo krivicom navijača Liverpula zbog čega je policija koristila i suzavac.
Izveštaj objavljen u sredu, ipak sitaciju procenjuje drugačije:
„Nepravdena je želja da se krivica svali na navijače Liverpula jer je ministar policije time želeo da skrene pažnju sa nesposobnosti države i državnih organa da na pravi način kontrolišu dešavanja i akciju nekolicine nasilnih i usklađenih prestupnika“, navedeno je u izveštaju.
Navodi se dalje da je do haosa doveo ceo niz događaja u danima i satima pre početka utakmice.
Navijači Liverpula
„Sistem koji je postavljen kao osnovnu grešku ima nedostatak inteligencije jer ide sa pretpostavkom da neće biti huligana ili delinkvenata u većem broju, greška je napravljena i u proceni transportnih ruta i velikom nedostatku komunikacije. Problem nije bio samo u izvršavanju plana. Pokazalo se da procena situacije nije bila dobra i da je nedostajala fleksibilnost u kontrolisanju nepredviđenih događaja“.
Senat je u izveštaju naglasio da francuske vlasti moraju da nauče iz ove greške koja je ocenjena kao „veliki kolektivni promašaj“ kako bi bili spremni za organizaciju Svetskog kupa u ragbiju 2023. i Olimpijskih igara 2024. godine.
Dalje, u izveštaju je UEFA sistem distribucije karata za utakmicu ocenjen kao „neodrživ“. Kritikovan je i nedostatak obučenih redara za koje je dodato da su „veoma preopterećeni“. Pride, UEFA nije uspela da napravi sistem koji bi ispravno detektovao falsifikovane karte, zaključak je Senata.
Navijači Liverpula pred finale Lige šampiona
Kako se dodaje, Fudbalski savez Francuske naveo je da se pojavila 2.471 falsifikovana karta – od toga 1.644 u južnom sektoru gde je trebalo da budu Liverpulovi navijači.Odluka da se prva provera karata vrši na prvom lancu sigurnosnih punktova dovela je do potpunog blokiranja ulaza, zaključuje se u izveštaju.
Greška policije bila je u pogrešnoj proceni gostiju iz Engleske i u tome što su u svima videli huligane i spremali su se za obračun sa njima umesto da su u ljudima koji su došli videli navijače koji žele da uživaju i kojima je trebalo da olakšaju pristup stadionu – „doček navijača u dobrom raspoloženju i uloga dobrog domaćina u potpunosti su zanemareni“, zaključak je izveštaja.
SPORT
Odbio je Zvezdu i zablistao na startu Superlige – Mihajlo ide u Rusiju!
SPORT
Albanska mobilizacija za Podgoričane – huligani iz Tetova dolaze u Prištinu
Komentar