RUSIJA

Lavrov: Džonson hteo da izoluje Rusiju, na kraju ga izolovala sopstvena partija

Odlazeći premijer Velike Britanije Boris Džonson govorio je o izolaciji Rusije, ali ga je upravo izolovala sopstvena partija, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.
Sputnik
Ruski ministar je okarakterisao Džonsona kao čoveka koji se svim svojim postupcima na mestu premijera pokazao kao čovek koji se, pre svega, drži za vlast radi sopstvene političke karijere.
Kako je istakao, aktivnost Velike Britanije je naglo porasla nakon što je Džonson povukao zemlju iz Evropske unije i ona se našla na periferiji evropske politike.
Lavrov je ocenio da je Engleska poslednjih meseci „veoma aktivno pokušavala da stvori novi savez sa Poljskom, baltičkim zemljama i Ukrajinom kako bi imala englesko uporište na kontinentu i promovisala svoju politiku“. Ta politika, smatra ruski ministar, sigurno ne bi uvek uzimala u obzir interese Evropske unije u celini.
Prema rečima ministra, „London je propagirao agresivnu politiku prema Rusiji, koristeći kao izgovor događaje u Ukrajini, na svaki način prikrivajući kijevski režim, koji je otvoreno mizantropski, a umnogome i neonacistički, a koji je formiran pod uticajem zapadnih pokrovitelja“.
Premijer Velike Britanije Boris Džonson obratio se juče javnosti i objavio da podnosi ostavku na funkciju premijera i lidera konzervativaca.
SVET
Uspon i pad Borisa Džonsona
RUSIJA
Kadirov: Džonson odlazi pun para, zarađenih u Ukrajini
SVET
Odlazak Džonsona: Paradoksalna ostavka Čerčilove karikature
Komentar