RUSIJA

Moskva: Malo je verovatno da će London odlučiti da konfiskuje rusku državnu imovinu

Malo je verovatno da će London da odluči da izvrši konfiskaciju ruske državne imovine, to bi potkopalo njegov autoritet kao finansijske prestonice sveta iako u sadašnjoj političkoj situaciji ne treba ništa isključiti, izjavio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin.
Sputnik
"Postoji dosta spekulacija oko toga... Reč je isključivo o eventualnoj konfiskaciji imovine fizičkih i pravnih lica koja su pod sankcijama. Ali nema zakonske osnove za takve korake. I mnogi sumnjaju da je to čak moguće. Ne govorimo o konfiskaciji državne imovine... Ako bi se to ikada dogodilo, to bi bio udar na sveto pravo privatne svojine, na ceo pravni sistem i međunarodno pravo“, rekao je Kelin televiziji „Rusija 24“.
On je dodao da je London finansijska prestonica sveta, a ako dođe do konfiskacije, to će udariti po autoritetu grada i zemlje kao finansijske prestonice, pa je malo verovatno da će se rešiti na takav korak.
"Iako u sadašnjoj političkoj situaciji vidimo da politički interesi nadjačavaju sve razumne argumente, uključujući i razumne situacije. Ništa se ne može isključiti", rekao je on.
Ranije je šefica britanske diplomatije saopštila da ne isključuje konfiskaciju imovine ruskih oligarha u Londonu u okviru jačanja sankcija protiv Moskve, ako se zaoštri situacija oko Ukrajine.
RUSIJA
Ruski senator o konfiskaciji ruske imovine u korist Ukrajine: Pljačka i otimačina svojstvene Londonu
Komentar