SRBIJA

Meša uz Andrića, Teslu i Njegoša: Kako je u Višegradu obeležen Vidovdan /video, foto/

Okosnica ovogodišnjih Vidovdanskih svečanosti koje se godinama tradicionalno organizuju u Andrićgradu, s obzirom na menjanje geopolitičke i kulturne slike i poretka Evrope ali i celog sveta, bio je naučni skup na temu Evropa i Rusija.
Sputnik
U okviru svečanosti na glavnom trgu Andrićgrada, Emir Kusturica, Milorad Dodik, član Predsedništva BiH, književnik Matija Bećković i profesor Milo Lompar otkrili su spomenik Meši Selimoviću, još jednom od velikana srpske književnosti.
„Pre nekih 40 godina, opraštajući se od Meše Selimovića na Novom groblju u Beogradu rekao sam – kada bismo se sahranjivali uspravno, ti bi bio jedan od prvih koji je to zaslužio. Sahraniti znači sačuvati. I evo, na 40-ti Vidovdan od odlaska Meše, vidimo ga kako se zauvek uspravio i stao pored Ive Andrića, na ono mesto koje je zauvek zauzeo i u srpskoj književnosti", rekao je Matija Bećković danas u Andrićgradu.
1 / 9
Otkrivanje spomenika Meši Selimoviću u Višegradu
2 / 9
Otkrivanje spomenika Meši Selimoviću u Višegradu
3 / 9
Otkrivanje spomenika Meši Selimoviću u Višegradu
4 / 9
Vidovdanski dani u Višegradu
5 / 9
Vidovdanski dani u Višegradu
6 / 9
Vidovdanski dani u Višegradu
7 / 9
Matija Bećković na Vidovdanskim danima u Višegradu
8 / 9
Slobodan Antonić na Vidovdanskim danima u Višegradu
9 / 9
Izložba u okviru Vidovdanskih svečanosti
Takođe, svečanosti su obeležene i otvaranjem izložbe „Meša Selimović: izbor dokumenata“ čiji su autori Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Nikola Adžić,a posljednje u nizu vidovdanskih dešavanja bilo je otvaranje izložbe slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Galeriji „Petar Lubarda“ u Andrićevom institutu. Izložbu su otvorili Snežana Nešković Simić, Marina Cvetanović i Emir Kusturica.
SRBIJA
Kao talac Anglosaksonaca Evropa ćuti i pljačka Ruse – Srbija u istorijskoj ulozi čuvara slobode
Komentar