REGION

Dodik: Vidovdan je zavetni dan za Srbe

Vidovdan koji ima stradalnički karakter Kosova i taj mit ne dozvoljava nikome ko se bavi politikom da ništa manje traži ni danas nego što su tražili junaci tog vremena, a to je da imamo svoju naciju, svoju državu, svoju slobodu i da odbranimo sami sebe, kazao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
Sputnik
Dodik je tokom prijema u Beogradu povodom dodele vidovdanskih odlikovanja i stupanja na dužnost predsednika Republike Srbije, za Tanjug rekao da je Vidovdan zavetni dan za Srbe.
"Nema Srbina koji ne zna šta je Vidovdan. Posvećen je stradanju kneza Lazara i velikomučenika na Kosovu. Obeležava stradanje i junaštvo koje iza sebe ima naš karakter, a to je da se bori protiv najvećih toga vremena i da olako ne da svoju slobodu", naveo je Dodik.
Dodik ističe da srpski narod nikada nije hteo da bude potlačeni, ponižen, a da su se priterani u ćošak uvek hrabro borili kroz istoriju.
"I taj zavet naravno nose i današnje generacije i zato je to važno kao jedna nit koja povezuje našu istoriju najbolje od svih. Govori o tome da smo mi kao narod imali uvek hrabrosti, upravo zbog slobode koju baštinimo kao najvažniju stvar, da stanemo pred Turke, pred Austrougare, pred Hitlera, NATO i sve one koji su pokušali da nam ugroze slobodu, a nismo hteli da budemo poniženi, da budemo podanici", dodaje.
Kako je kazao, to je uvek proizilazilo iz Vidovdana koji ima "stradalnički karakter Kosova".
SRBIJA
„Niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo“: Vučić uručio vidovdanska odlikovanja /video/
Komentar