SVET

Torba katarskog šeika sa milion evra: Princ Čarls pod lupom javnosti, moguća i istraga

Posle pisanja britanskih medija da je princ Čarls od bivšeg katarskog premijera, šeika Hamada bin Jasima bin Džaber el Tanija, primio torbu sa milion evra u gotovini, naslednik britanskog trona bi mogao da se suči sa istragom Komisije koja prati rad humanitarnih organizacija.
Sputnik
Naime, „Sandej tajms“ je objavio da je princ Čarls između 2011. i 2015. u tri navrata lično primio ukupno tri miliona evra od katarskog šeika.
Rezidencija princa Čarlsa Klarens haus saopštila je da je sve bilo zakonito — donacije šeika su odmah prosleđene jednoj od dobrotvornih organizacija i sve procedure su ispoštovane.
Sredstva je primio Dobrotvorni fond princa od Velsa, čiji je cilj da „preobrazi živote i izgradi održive zajednice“, dodeljivanjem grantova u oblastima kao što su očuvanje, obrazovanje, zdravstvo i socijalna inkluzija.
Komisija za praćenje humanitarnih organizacija je, usled poziva na potpunu i transparentnu istragu, saopštila da će razmotriti navode iznete u medijima kako bi utvrdila da li je nadležna za pokretanje istrage, preneo je RT.
Inače, donacije koje je princ Čarls primio našle su se u žiži javnosti poslednjih meseci nakon navoda da je jednom saudijskom donatoru navodno obećano britansko državljanstvo. U Klerens hausu tvrde da princ Čarls nije sa tim bio upoznat.
Komentar