RUSIJA

Makron Zelenskom: Rusija je bila, jeste i biće deo Evrope, moraćete da pregovarate sa Moskvom

Predsednik Francuske Emanuel Makron je izjavio da je ponovio predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom da je Rusija moćna država, koja je bila, koja jeste i koja će biti deo Evrope, a da će Kijev morati da pregovara s Moskvom.
Sputnik

Mi, Evropljani, delimo jedan kontinent, a geografija je tvrdoglava – Rusija nikuda s tog kontinenta neće otići. Ona je bila, jeste i biće njegov deo.

Emanuel Makron
predsednik Francuske
„Nikada nisam delio pristup prema kojem ćemo danas početi rat s Rusijom, a sutra ćemo želeti da je uništimo. Ne“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s rumunskim predsednikom Klausom Johanisom i dodao da je u stalnom kontaktu sa Zelenskim.

Kijev je dužan da pregovara s Moskvom

Emanuel Makron je istakao da su ukrajinske vlasti dužne da pregovaraju s Rusijom nakon uspostavljanja primirja.
„Doći će dan kad ćemo pomoći Ukrajini da opstane... kada će biti uspostavljen prekid vatre, moraćemo da počnemo da pregovaramo. Predsednik Ukrajine i članovi vlade su dužni da pregovaraju s Rusijom“, rekao je Makron i naglasio da će tog dana i Evropljani sedeti za pregovaračkim stolom, kao garanti bezbednosti.
Na pitanje da li je moguća njegova poseta Kijevu ove sedmice, Makron je odgovorio da smatra da je „neophodna nova diskusija s Ukrajinom“.
Predsednik Francuske je u utorak doputovao u posetu Rumuniji kako bi se sastao s francuskim vojnicima razmeštenim u toj zemlji, u okviru misije NATO-a.
Komentar