„Salmonela i druge bakterije razmnožavaju se i preživljavaju lakše na sunđeru nego četkama, a razlog je taj što se sunđeri u svakodnevnoj upotrebi nikada ne suše“, objasnio je Trond Moretro, naučnik u norveškom institutu za istraživanje hrane „Nofimi“.
„Jedan sunđer može da sadrži veći broj bakterija nego što ima ljudi na planeti Zemlji“, dodao je autor nove studije, objavljene u Žurnalu primenjene mikrobiologije.
Iako mnoge bakterije nisu štetne, one koje jesu — poput salmonele — mogu da se prenesu sa sunđera na ruke, kuhinjske površine i opremu i potencijalno izazovu bolest kod ljudi, naveo je on.
„Sunđer je vlažan i skuplja ostatke hrane koji su takođe hrana za bakterije, što dovodi do brzog razvoja bakterija“, napomenuo je Moretro.
Ono što je istraživače najviše iznenadilo u njihovim otkrićima je da nije bilo bitno kako ljudi čiste sunđer ili koliko često.
„Način na koji su potrošači koristili sunđere nije bio mnogo bitan u pogledu razvoja bakterija. Teško je to izbeći ukoliko se sunđeri ne menjaju svakodnevno“, rekao je Moretro.
Istraživanje o korišćenim sunđerima i četkama temelji se na laboratorijskoj studiji koju je prošle godine objavio isti tim istraživača, a koja je otkrila da štetne bakterije bolje preživljavaju na sunđerima nego četkama.
Stručnjaci preporučuju da se kuhinjski sunđeri otkuvavaju da bi se smanjio broj bakterija, ali i ukazuju da ove mere same po sebi nisu dovoljne da spreče kontaminaciju, preneo je portal „Kliks“.