DRUŠTVO

Koliko su kozji sir, mleko i surutka zaista – zdravi

Od početka pandemije virusa korona, povećana je potražnja i prodaja kozjeg mleka i mlečnih prerađevina. Iako se veruje da kozje mleko pomaže oporavku od virusa korona, nutricionisti sa oprezom govore o prednostima bilo koje pojedinačne namirnice.
Sputnik
Gotovo dve decenije Radisav Racković uzgaja koze na porodičnom imaju u Ljubiću. Sada ih je u stadu četrdesetak. Nakon jutarnje muže, sveže mleko svakodnevno dostavlja kupcima na kućni prag. Potražnja je kaže velika, naročito u poslednje dve godine.
„Dostavljam mleko na adresu, ljudi me zovu, kažu gde žive, i ja im donesem na vrata. Imam stalne mušterije, imam nove mušterije, ljudi zovu, traže, hoće zdravo da se hrane. Cena je od januara ove godine 250 dinara, bila je 200“, priča Radisav, piše RTS.
Pored mleka, dosta je tražen i kozji sir, kao i surutka. Kupci dolaze i u domaćinstva pojedinih proizvođača.
„Interesuju se si, pogotovo posle ove korone, za sir, mleko i za surutku, dosta za surutku, tako da su to obično stare mušterije – dolaze ovde i uzimaju, ne idemo nigde“, kaže Smiljana Milutinović iz Mršinaca.
Od početka pandemije virusa korona, na pijaci je u redovnoj ponudi kozje mleko i prerađevine. Iako je sir dosta skuplji od kravljeg, kilogram košta i do 1.000 dinara, kupaca ima.
„Zainteresovani su sve više posle virusa korona, baš je velika prodaja kozjih proizvoda. Sve se prodaje, i sir, i surutka, i mleko kiselo, jogurt, sirevi mladi, zreli...“, rekla je Zorica Dostanić, prodavnica mlečnih proizvoda.
Iako se veruje da kozje mleko pomaže oporavku od virusa korona, nutricionisti sa oprezom govore o prednostima bilo koje pojedinačne namirnice.
„Kozje mleko je lako svarljivo i zbog toga se vrlo brzo apsorbuju vitamini i minerali, i u kombinaciji sa pravilnom i raznovrsnom ishranom, svakako može da utiče i na jačanje organizma i poboljšanje imuniteta, ali sama namirnica, samo kozje mleko, ne može da bude niti lek, niti prevencija zdravlja. Samo i isključivo u kombinaciji sa izbalansiranom ishranom koja podrazumeva unos svih sedam grupa namirnica svakodnevno“, objasnila je Sonja Nikačević, nutricionista.
Ista pravila važe i za upotrebu kozje surutke, koja ima hranjive materije koje mogu da pomognu jačanju imuniteta ali, kako navodi nutricionista, samo u kombinaciji sa svim drugim izbalansiranim namirnicama u ishrani.
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici potvrdili: Dve biljke značajno snižavaju nivo šećera u krvi
Komentar