REGION

Otvoreni Balkan se neumoljivo širi - i jedini funkcioniše u regionu

Otvoreni Balkan je pokazao da je mehanizam za saradnju koji se neumoljivo širi. On nije alternativa za pristupanje Evropskoj uniji, ali jeste praktično jedini mehanizam koji sada funkcioniše u regionu, kada je politika proširenja EU u zastoju i omogućava da zemlje regiona ostvare svoje interese, ocena je diplomate Zorana Milivojevića.
Sputnik
Dvodnevni samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu, kome su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i, u svojstvu posmatrača, premijer Crne Gore Dritan Abazović i Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta ministara BiH, završen je u pozitivnoj atmosferi uz potpisivanje niza sporazuma.

Otvoreni Balkan se neumoljivo širi

Diplomata u penziji Zoran Milivojević ocenjuje da interes koji je pokazan za inicijativu Otvoreni Balkan govori sam za sebe o njenoj uspešnosti.
„Prisustvo predstavnika BiH i Crne Gore pokazuje sav smisao i svu oportunost tog cilja ali i da je Otvoreni Balkan praktično jedini mehanizam koji sada funkcioniše u regionu. Interesantno je da su ova dva dana na Ohridu bila dva najpozitivnija dva dana u Evropi u ovom trenutku koja je opterećena rusko-ukrajinskom krizom i svim onim posledicama koje iz te krize proizilaze na političkom, ekonomskom i svakom drugom planu,“ naglašava Milivojević.
Drugim rečima, napominje on, Otvoreni Balkan je pokazao da se radi o mehanizmu za saradnju, koji je ne samo efikasan već i da ima cilj i opravdanost.
„On se praktično neumoljivo širi, o čemu govori učešće crnogorskog premijera. To znači da i u Crnoj Gori sazreva svest da je to jedan pozitivan proces i da Podgorica treba da mu se priključi. Jer on nije alternativa za pristupanje Evropskoj uniji, ali jeste proces koji, kad je politika proširenja EU u zastoju, omogućava da zemlje u regionu ostvaruju svoje interese i da ne provode samo vreme u čekanju budućnosti koja je potpuno neizvesna,“ kaže Milivojević.

Inicijativa ima podršku i Rusije, i Amerike

Isto važi i za BiH, dodaje on, gde ostaju političke smetnje za koje smatra da će vremenom biti prevaziđene jer ono što nudi Otvoreni Balkan kao nešto što omogućava saradnju zemalja u regionu, predstavlja nezaustavljiv proces.
„Zanimljivo je da su veliki interes pokazale SAD, ne samo direktnim izjavama i podrškom i na zvaničnom nivou iz Vašingtona preko preko njihovog specijalnog izaslanika Gabrijela Eskobara, već i samim učešćem američkog ambasadora iz Beograda Kristofora Hila na ovom skupu. Dakle, Amerika ne samo da podržava Otvoreni Balkan nego i smatra da Beograd ima posebno mesto u ostvarivanju tog procesa i realizaciji njegovih ciljeva. Podrška je naravno došla i iz Ruske Federacije a to pokazuje da Otvoreni Balkan ima najširu moguću podršku,“ uveren je Milivojević.
Ovi susreti su, napominje on, otišli i korak dalje što govori da se saradnja sa ekonomskog plana širi i na druge oblasti.
„U tom smislu su potpisani i novi sporazumi koji se tiču turizma, otvaranja tržišta rada, priznavanja diploma što vodi ka produbljivanju saradnje u svim onim sferama koja se tiču i socijalnog aspekta, i svega onoga što, treba to reći, leži u osnovi ideologije i strategije EU. To su one četiri slobode - kretanja ljudi, ideja, kapitala, roba i usluga. Dakle, to je nešto što je u funkciji i pristupnih pregovora i nešto što omogućuje njihovu bržu prohodnost,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.

Racionalni koncept saradnje u regionu

Prema njegovim rečima, ako se sve sabere, važno je da se pokazalo da Otvoreni Balkan relaksira političke odnose u regionu. O tome, kako kaže, najbolje svedoči odnos Tirane i Beograda koji je godinama bio zategnut.
Milivojević je uveren i da će privremena administracija u Prištini uskoro uvideti da Otvoreni Balkan nije ničiji politički projekat već racionalan koncept saradnje u regionu.
REGION
Lideri regiona u Ohridu poručili: „Otvoreni Balkan“ je za sve građane, pojačati saradnju
REGION
Abazović: Prva zvanična poseta Srbiji 29. juna
SRBIJA
Kurti: Nema „Otvorenog Balkana“ dok ne bude „šest država”
Komentar