SVET

Bajden: Nećemo nametati Kijevu svoju volju po pitanju ustupaka Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da Vašington neće nametati Kijevu svoju volju kada je reč o mogućim teritorijalnim ustupcima Rusiji, ali da treba da nastavi da jača njen vojni potencijal.
Sputnik
„To je njihova teritorija i nemam nameru da im govorim šta treba ili ne treba da rade“, rekao je američki predsednik na pitanje da li Ukrajina treba da se odluči na teritorijalne ustupke Rusiji u cilju postizanja mirovnog sporazuma.
U razgovoru s novinarima on je izrazio nadu da će konflikt u Ukrajini pre ili kasnije biti okončan postizanjem sporazuma, a da će Amerika do tada činiti sve kako bi Ukrajina imala sredstva za odbranu.
nedavno je i američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da će Amerika nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu i da će je prilagođavati u zavisnosti od situacije.

„Naš zadatak je da osiguramo da Ukrajina ima na raspolaganju sva neophodna sredstva za zaštitu od agresije i za odbijanje te agresije, ali i da bi njene pozicije bile maksimalno jake na pregovorima sa Rusijom“, rekao je on.

Amerika je pre dva dana objavila da će Kijevu uputiti novi paket vojne pomoći u vrednosti od 700 miliona dolara koji uključuje i četiri sistema višecevnih bacača raketa HIMARS uz obrazloženje da su ih ukrajinske vlasti uverile da neće koristiti to oružje za napade na objekte na teritoriji Rusije.
RUSIJA
Moskva: Ako Kijev upotrebi višecevne bacače raketa protiv Rusije udarićemo na centre donošenja odluka
Komentar