REGION

Bugarski vicepremijer: Kad „Gasprom“ počne da poštuje ugovor tada ćemo i imati gas iz Rusije

Bugarski vicepremijer i ministar finansija Asen Vasilev izjavio je da se Sofija neće vratiti pregovorima sa ruskom kompanijom „Gasprom“ sve dok ona ne bude poštovala uslove postojećeg ugovora.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Postojeći ugovor ističe krajem godine, ali je Bugarska u aprilu saopštila da ju je „Gasprom“ obavestio o tome da se obustavlja isporuka gasa jer je Sofija odbila da plati energent po novoj šemi, rubljama.
Premijer Kiril Petkov je to okarakterisao kao ucenu a zemlja je uskoro postigla dogovor o isporukama američkog tečnog gasa i azerbejdžanskog gasa.
Vicepremijer i ministar ekonomije Kornelija Ninova je u više navrata upozoravala na rizike po industriju i pozvala da se nastave pregovori sa ruskom kompanijom.
Predsednik parlamentarne Komisije za energetiku Radoslav Ribarski je s tim u vezi rekao da su Nemačka i Italija otvorile račune u „Gasprom banci“ i da i Bugarska može da se okrene pregovorima ako to ne protivreči sankcijama.
Vasilev je, međutim, rekao da se Bugarska neće vratiti pregovorima s „Gaspromom“, prenosi portal Aktuelano.
On je na sednici Komisije za budžet i finansije ponovio da je ugovor jednostrano narušila ruska kompanija.
„Kada ‘Gasprom’ odluči da ispuni ugovor s Bugarsko tada ćemo imati gas iz Rusije“, rekao je on.
REGION
Bivši bugarski ministar: Vodite računa da uništavajući „Gasprom“ ne sahranimo našu ekonomiju
Komentar