SVET

Bugarska opozicija traži ostavku vicepremijerke zbog odnosa prema ukrajinskim izbeglicama

Poslanici bivše vladajuće partije GERB zatražili su ostavku potpredsednice bugarske Vlade Kaline Konstantinove, koja je odgovorna za preseljenje ukrajinskih izbeglica i komunikaciju sa njima.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Poslednjih nekoliko dana u Bugarskoj je u toku proces preseljenja ukrajinskih izbeglica s mora u regione na kopnu. Tokom proteklih meseci veći deo Ukrajinaca je živeo u hotelima na moru, ali su se zbog turističke sezone promenili uslovi programa. Sada će morati da se presele u državna odmarališta u drugim regionima zemlje, ali bi trebalo pre toga da se rasporede u privremene smeštaje.
Mnogi državljani Ukrajine su nezadovoljni uslovima privremenog boravka, a to se posebno odnosi na centar za migrante u Elhovu, gde porodice useljavaju u vagone s minimalnim komforom.
Na grupama na Fejsbuku deo izbeglica se žali na lošu organizaciju preseljavanja, zakasnele objave i odsustvo jasne komunikacije s bugarskim vlastima.
Poslednje saopštenje Kaline Konstantinove, u kojem je objavila da će u početku sve izbeglice morati da ostanu u privremenim centrima, izazvalo je podeljene reakcije bugarske javnosti. Jedni su odluku ocenili kao pravednu, dok drugi smatraju da je njen ton neprihvatljiv.
Prema rečima poslanika GERB-a Hrista Gadževa, Konstantinova je zahvaljujući svom obraćanju samo izazvala paniku među Ukrajincima i okrenula ih protiv Bugara. On je kritikovao i odluku da se izbeglice presele u državna odmarališta, jer se mnoga od njih nalaze u planinskim područjima, daleko od gradske sredine u kojoj mogu da nađu sebi posao.
Vicepremijerka je izjavila da su Državna agencija za izbeglička pitanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske, Crveni krst Bugarske i razni medijatori uložili sve napore da pomognu ukrajinskim državljanima u izboru odgovarajućeg smeštaja. Ona je navela da su vlasti pokušale da izbegnu razmeštanje ukrajinskih građana u privremene centre, ali da to nije bilo izvodljivo, te da je takva praksa u celoj Evropi.
Sada je u privremenim centrima oko pet stotina ljudi, više od tri hiljade već je otišlo u državna odmarališta, a 12.000 ljudi je u hotelima koji žele da učestvuju u novom humanitarnom programu.
Pogranična policija je juče saopštila da Ukrajinci masovno napuštaju Bugarsku: na granicu s Rumunijom od 16. do 22. maja je doputovalo 9.500 ukrajinskih građana, a otišlo 13.000. Poslednjih dana došlo je 8.000, a otišlo 18.000.
REGION
Bugarska: Ukrajinske izbeglice napuštaju prihvatne centre i vraćaju se na more
Komentar