RUSIJA

Amerika: Od sutra ne važi licenca za servisiranje ruskog spoljnog duga

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država neće produžiti licencu koja omogućava Rusiji servisiranje spoljnog duga u dolarima nakon 25. maja, piše u saopštenju Ministarstva.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U saopštenju se navodi da neće biti produžena licenca 9S koja ističe 25. maja 2022. godine u 07.01 sati po ruskom vremenu.
Rusija će 27. maja morati da plati evroobveznicama.
Zapadni mediji su u aprilu pisali da je moguće da će Rusija objaviti defolt državnih obveznica s obzirom da su strane banke zbog sankcija odbile da u valuti izvršavaju naloge za suverene evroobveznice izdanja „Rusija-2022“ i „Rusija-2042“. Pritom, ruske vlasti su izrazile spremnost da investitorima plate neophodne iznose u rubljama.
Podsetimo, SAD su uvele sankcije Rusiju kojim se zabranjuje američkim bankama učešće u kupovini državnih obveznica denominovanih u rubljama na primarnim tržištima. Američke zajmodavce to, međutim, ne sprečava da ruski suvereni dug kupuju na sekundarnim tržištima.
Nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je intenzivirao sankcioni pritisak na Moskvu. Restrikcije su usmerene pre svega protiv bankarskog sektora i isporuka visoke tehnologije. Mnoge zemlje su objavile da zamrzavaju rusku imovinu. Prema rečima ministra finansija Rusije Antona Siluanova, radi se o oko 300 milijardi dolara, što je otprilike polovina zlatnih i deviznih rezervi Rusije.
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da se zabrana Sjedinjenih Američkih Država da se dug servisira u dolarima neće odraziti na reputaciju Rusije kao pouzdanog platioca.
RUSIJA
Mediji: Amerika će zabraniti plaćanja ruskog državnog duga u dolarima
Komentar