RUSIJA

G7: Rusiji nove sankcije, Balkanu pomoć po pitanju ugljovodonika

Zemlje članice G7 obećale su da će proširiti sankcije na sektore od kojih je Rusija posebno zavisna, navodi se u saopštenju zemalja, prenosi Frans pres.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Potvrđujemo našu odlučnost da i dalje jačamo ekonomski i politički pritisak na Rusiju“, navodi se u saopštenju agencije uoči sutrašnjeg samita.

Države istovremeno apeluju na Kinu da ne pomaže Rusiji, između ostalog i „potkopavanjem“ sankcija protiv nje ili „opravdavanjem“ ruskih akcija u Ukrajini.
U saopštenju se ističe da Grupa 7 namerava da pomogne Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih ugljovodoničnih sirovina.

„Moramo nastaviti da pomažemo Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih ugljovodonika i da se umanji njihova ranjivost kada su u pitanju ekonomski pritisci“, precizirano je u saopštenju zemalja.

Kako je saopštila ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras u intervjuu za „Dejli ekspres“, zemlje G7 treba da vrše ekonomski pritisak na Moskvu sve dok se ne završi specijalna operacija u Ukrajini.
„Mi ne težimo smeni režima u Rusiji. Želimo konačan kraj sukoba uz ograničavanje Rusije“, istakla je Tras.
Takođe je apelovala da se ulažu napori kako bi se Evropa oslobodila zavisnosti od ruskih energenata.
SVET
Borelj: Planiramo još 500 miliona evra pomoći za Kijev, G7 o naftnom embargu protiv Rusije
RUSIJA
„SAD daju novac, Kijev – topovsko meso“: Ukrajina planira da uključi u borbena dejstva milion ljudi
Komentar