REGION

Šmit i Džaferović na sednici Saveta bezbednosti UN - američki manevar protiv Srpske

Odluka američke ambasadorke u UN koja je predsedavala sednicom Saveta bezbednosti o BiH da odobri da na njoj govore Kristijan Šmit i Šefik Džaferović, ali ne i srpski predstavnik jasno je pokazala ko muti vodu u BiH, kaže sagovornik Sputnjika Anđelko Kozomara.
Sputnik
Uprkos protivljenju i podsećanju dve stalne članice SB UN Rusije i Kine da tzv. visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nije legitimno izbran na tu funkciju, ambasador Amerike UN Linda Tomas Grinfild, koja je predsedavala redovnoj sednici UN o BiH, dozvolila je Šmitu da govori i izloži svoj izvešta o BiH.

Očekivane optužbe na račun RS

S druge strane, umesto planiranog predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltije koji je trebalo da se obrati u UN govorio je član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, koji je pozdravio izveštaj Kristijana Šmita koji je u svom izlaganju ukazao da se posle 30 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini ponovo spekuliše o ratu kao i da je primetio da se u Republici Srpskoj između ostalog govori o mogućnosti formiranja entitetske vojske.
Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara kaže da je SB i generalno UN pokazali da više nisu međunarodna institucija koja jednako štiti prava svih na slučaju Rusije i mera koje su donete protiv ove države i njenog naroda.
„Dakle, mala Republika Srpska nije mogla da očekuje ništa bolje danas u UN od onoga što je doživela Rusija. To poniženje koje je danas demonstrirano prema RS nastupom građanina Nemačke Kristijana Šmita i građanina BiH Šefika Džaferovića, uz pomoć ambasadora BIH pri UN-u Svena Alkalaja, pokazalo je svu dvoličnost i izopačenost jedne institucije koja bi trebalo da bude makar garant ravnopravnosti,“ navodi Kozomora.

Zašto su se uplašili nastupa Tegeltije

Naš sagovornik dodaje da nigde u svetu nema da ambasador jedne države, u ovom slučaju Alkalaj, zabranjuje nastup svom šefu, predsedavajućem Saveta ministara Zoranu Tegeltiji koji je u Ameriku poslat legalno, a sve to uz pomoć američke ambasadorke pri UN Linde Tomas Grinfild koja je i predsedavala sednicom o BiH.
„Zanimljivo je da je Šmitu na prošloj sednici o BiH pre šest meseci bilo zabranjeno da govori pred UN jer su se, kao i danas, Rusija i Kina bunile budući da on nije izabran u SB UN, dok mu je je to danas bilo omogućeno kada je sednicu vodila američka ambasadorka“, dodaje on.
Što se tiče sadržaja Šmitovog izveštaja, Kozomora kaže da on nije sadržao ništa spektakularno.
„Jasno je bilo unapred da će za sve nevolje u BiH biti optužena RS, iako je i Šmit kao i mnogi drugi međunarodni predstavnici ne mogu da kažu koji to član Dejtona krši RS i koji član Ustava BiH, time što hoće da vrati nadležnosti koje su joj na silu oduzete“, kaže Kozomora.
Šmit je naime u svom govoru maltene degradirao Dejtonski sporazum, iznevši mišljenje da je pozivanje RS na originalni Dejton u suštini antiustavno delovanje.

Rusija u odbrani prava RS

Iz Rusije su reagovali i na ovakvu Šmitovu ocenu, ali i na izjavu Šefika Džaferovića, istakavši da ona nije usaglašena sa ostalim članovima Predsedništva.
Kozomora kaže da je Džaferovićev govor bio skoro identičan kao i govor Šmita samo što je je u obraćanju bio konkretniji, dopunjavajući zahteve Šmita.
„Drugim rečima, prepoznaje se da je i jedan i drugi govor pisao isti autor, bošnjački lobisti po američkim ambasadama,“ smatra on.
Kozomara je ostao zatečen i činjenicom da je Šefik Džaferović za jedan dan dobio američku vizu, iako je do sada zbog učešća u ratnim dejstvima i sumnje na umešanost u ratne zločine više puta odbijan za vizu od strane iste te Amerike.
REGION
Rusija i Kina protiv obraćanja Šmita na sednici Saveta bezbednosti UN o BiH /video/
REGION
Šmit teško optužio Republiku Srpsku u UN /video/
Komentar