SVET

Peking: Kineski i srpski narod nikada neće zaboraviti varvarski čin agresije NATO-a na Jugoslaviju

Kineski narod nikada neće zaboraviti NATO bombardovanje ambasade Kine u Jugoslaviji – Alijansu je trebalo sahraniti zajedno sa Hladnim ratom, ali umesto toga ona ostaje instrument hegemonije niza zemalja, saopštila je pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Kine za Sputnjik.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Vojska NATO-a, na čelu sa SAD, pre 23 godine je ozbiljno prekršila odgovarajuće međunarodne konvencije i osnovne norme međunarodnih odnosa, drsko je zaobišla Savet bezbednosti UN i 78 dana bombardovala suverenu državu Jugoslaviju, što je dovelo do pogibije hiljada nevinih civila, uključujući tri kineska novinara“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kineska strana poručuje da „ni kineski, ni srpski narod, ni međunarodna zajednica neće zaboraviti varvarski čin agresije NATO-a“.
„Pamtiti istoriju, pažljivo čuvati mir i ne dozvoliti da se taj deo istorije ponovi – to je najbolji način da se obeleži ovaj dan. Nadamo se da će se SAD i NATO zaista pokajati za zločine koje su počinili u to vreme, da će potpuno odustati od mentaliteta Hladnog rata, da će prestati da vrše pritisak i prisilu na suverene države, da će ozbiljno shvatiti legitimne zabrinutosti svih država u bezbednosnoj sferi kako bi zaista doprineli miru, dugoročnom poretku i dugoročnoj stabilnosti u Evropi i celom svetu“, navodi Ministarstvo spoljnih poslova Kine.
Takođe je konstatovano da je NATO bombardovanje kineske ambasade pre 23 godine ozbiljno naštetilo odnosima SAD i Kine.
„Evo već više od 20 godina NATO, kao proizvod Hladnog rata, ne samo da nije sahranjen u istoriji zajedno sa Hladnim ratom, nego nastavlja da zaoštrava situaciju kao instrument pojedinih zemalja u njihovoj težnji ka hegemoniji, nanoseći ozbiljnu štetu i preteći svetskoj bezbednosti i stabilnosti, kao i međunarodnoj pravdi i nepristrasnosti“, ističe Ministarstvo, uz napomenu da se Kina odlučno protivi hegemoniji, politici moći, mentalitetu hladnog rata i „igri sa nultom sumom“.
Sedmog maja 1999. godine, tokom bombardovanja Jugoslavije od strane NATO-a, pogođena je i kineska ambasada u Beogradu. Tom prilikom poginulo je troje ljudi, a više od 20 je ranjeno.
RUSIJA
Kina kritikuje Ameriku: Ne sećamo se da ste tako brinuli o žrtvama bombardovanja u Jugoslaviji
Komentar