SVET

„Ne u NATO“: Švedska vladajuća partija podeljena u vezi sa ulaskom u Alijansu

Švedska vladajuća partija podeljena je po pitanju priključenja te zemlje NATO, pošto je ženska frakcija Socijaldemokrata zatražila da Švedska ostane vojno neutralna.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Anika Strandhel, švedska ministarka za klimatska i pitanja životne sredine i predsednica federalnog borda ženske frakcije socijaldemokrata, rekla je listu „Svenska dagbladet“ da se ženska frakcija protivi ulasku u NATO. Ta frakcija ima „dugu istoriju borbe za pitanja u vezi sa mirom, razoružanjem, detantom i neulaskom u vojne alijanse.

„Federalni bord je odlučio da ostane pri stavu donetom na kongresu, da Švedska treba da bude vojno neutralna i van NATO“, kazala je Strandhelova.

To je prvo ozbiljnije političko protivljenje predlogu da Švedska zatraži prijem u NATO i dolazi neposredno pred odluku te partije o bezbednosnoj politici države, koja bi trebalo da bude doneta 13. maja. Koaliciona vlada najavila je da će sličnu odluku doneti do 24. maja na zahtev švedskog ministarstva spoljnih poslova.
Anika Strandhel, švedska ministarka za klimatska i pitanja životne sredine i funkcionerka Socijaldemokrata
Džimi Akeson, lider Švedskih demokrata, druge po veličini opozicione partije u švedskom parlamentu Riksdagu, nedavno je takođe izjavio da će ova desničarska partija podržati ulazak u NATO, ukoliko susedna Finska podnese zahtev za članstvo. Akeson je dugo zagovarao stav o švedskoj vojnoj neutralnosti, kao i većina Šveđana, ali se taj stav tokom krize u Ukrajini promenio, piše RT.
Istraživanje koje je prošlog meseca sprovela agencija Novus pokazuje da se 51 odsto Šveđana zalaže za ulazak u NATO, što je prvi put da se većina građana te zemlje zalaže za prestanak vojne neutralnosti.
Švedska je već dva veka vojno neutralna zemlja i nije učestvovala u ratu još od 1814. godine.
Generalni sekreta NATO Jens Stoltenberg obećao je da će zahtev Švedske i Finske za pristupanje Alijansi biti razmatran po ubrzanoj proceduri.
Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je ranije da neće biti potreban referendum za ulazak u NATO, ukoliko Riksdag odobri prijavu za članstvo.
RUSIJA
Medvedev: Moguće je da će NATO „dovući nuklearno oružje“ na teritoriju novih članica Alijanse
REGION
Milanović: Ko u Saboru ne blokira ulazak Finske i Švedske u NATO je izdajnik
RUSIJA
Rusija: Ulazak Švedske i Finske u NATO će radikalno promeniti vojnu situaciju
Komentar