EKONOMIJA

Počela sezona: „Dar prirode“ donosi i 100 evra po kilogramu, u Evropi i duplo više /foto/

Planine i šumarci u Srbiji puni su pečuraka, beru se i vrganj i lisičarka i popularni tartufi, ali ima dosta i smrčaka.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Pored toga što je jedna od najukusnijih gljiva na ovom podneblju, smrčak je izuzetno zdrav, te ga s pravom nazivaju darom prirode. Sadrži visok nivo antioksidanata, bogat je vlaknima, poboljšava rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.
Ova gljiva raste od aprila do juna u niskoj travi i proređenim šumama, ali sušena može da se kupi u dobro opremljenim marketima. Cena mu je čak pet puta veća od vrganja, pa se za kilogram suvog smrčka daje i više od 100 evra. To je skupocena pečurka, pa u Evropi košta i duplo više. Oglasi za otkup su puni, a poznavaoci prilika kažu da je zarada dobra.
Redovni berači kažu da je problem što cena sirovog smrčka nije toliko visoka, pa većinom svi suše ovu pečurku. Na kraju, treba više od 10 kilograma sirovog da biste dobili kilogram suvog smrčka, a njega u šumi nije baš lako naći, prenele su „Novosti“.
Na Tviteru je postavljena fotografija ploda iz prirode i postavljeno pitanje da li neko zna šta je to. Iako su mnogi znali da je reč o jestivoj gljivi - smrčak, bilo je i onih koji nisu znali šta je na slici, ali i onih koji su nagađali...
Komentar