EKONOMIJA

Radna grupa: Spremne sve opcije u slučaju prekida isporuke gasa preko Bugarske

Na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima predstavljeni su najnoviji podaci o proizvodnji, prenosu i distribuciji električne energije, snabdevanju gasom i naftnim derivatima u Srbiji.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Na sednici su predstavljeni podaci o rezervama mazuta u termoelektranama, proizvodnji, uvozu i dovozu uglja, kao i o proizvodnji, prenosu i distribuciji električne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.
Predstavnici „Elektromreže Srbije“ i „Elektrodistribucije Srbije“ istakli su da ne postoje problemi u stabilnosti sistema i da se remonti obavljaju po planu.
Kada je reč o stanju u gasnom sektoru u Srbiji, rečeno je da prestanak isporuke gasa Bugarskoj ne utiče na snabdevanje srpskog tržišta ovim energentom, koje se odvija nesmetano.
„Količine gasa su dovoljne za potrebe svih potrošača, a ostatak se utiskuje u podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru. Takođe, spremne su sve opcije u slučaju da dođe do prekida isporuke preko Bugarske“, ističe se u saopštenju.
Na sastanku je saopšteno je da su povećane rezerve nafte i naftnih derivata, kao i da nema nikakvih ograničenja u snabdevanju tržišta.
Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici JP „Srbijagas“, „Elektroprivrede Srbije“, AD „Elektromreže Srbije“, „Elektrodistribucije Srbije“, „Naftne industrije Srbije“ a. d., Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, „Transportgasa“, „Srbija kargo“ a. d.
Prethodno je i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da obustava isporuke gasa „Gasproma“ Poljskoj i Bugarskoj, nakon što su dve zemlje odbile da plate taj energent u rubljama, ne utiče na snabdevanje srpskog tržišta ovim energentom, te da Srbija dobija gas „Balkanskim tokom“ preko Bugarske, koja je tranzitna država, preneo je RTS.
REGION
Bugarski Atlantski savet poziva da se obustavi tranzit gasa u Srbiju
RUSIJA
Brisel: Odluka „Gasproma“ je pokušaj „ucene“, Varšava i Sofija dobijaće gas od suseda iz EU
Komentar