SVET

Amerika žestoko pritiska Nju Delhi, ali Indija ne želi oslabljenu Rusiju

Amerika ne odustaje od pritiska da se Nju Delhi uskladi sa stavom zapadnih zemalja prema Rusiji, ali Indija je svesna da sa oslabljenom Rusijom ne bi mogla da sarađuje u oblastima naoružanja, razvoja nuklearnih tehnologija i energetike u meri u kojoj to sada čini, ocenjuje novinar Borislav Korkodelović.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema njegovim rečima, Indija je izložena pritiscima praktično od početka ruske operacije u Ukrajini i to ne samo od strane SAD, već i Velike Britanije, Japana i Australije.
U tom smislu, kako kaže, nisu iznenađujuće poruke predsednika SAD Džozefa Bajdena da „Indiji nije u interesu da poveća uvoz energenata iz Rusije i da su SAD spremne da pomognu toj zemlji da diversifikuje svoj uvoz energenata“, ili izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da „odluka o mogućim sankcijama Indiji za kupovinu ruskih sistema S-400 još nije doneta“ i da „SAD pozivaju sve zemlje da ne kupuju oružje od Rusije“.

Indiji ne treba oslabljena Rusija

Indija, podseća Korkodelović, odbija da uvede sankcije Rusiji zbog specijalne operacije u Ukrajini i za sada uspeva da ostane privržena svojoj strateškoj autonomiji koja se najjasnije izražava u principu višestranosti.
„Kao i veliki broj drugih zemalja i Indija nastoji da ostane po strani ovog sukoba, da proklamuje nezavisnost i da gleda, pre svega, svoje nacionalne interese. Ta zemlja je početkom marta bila uzdržana prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji kojom se osuđuje ruska vojna operacija u Ukrajini, što je iznenadilo Vašington budući da se Indija, zbog svog rivaliteta sa Kinom koji datira još od Himalajskog rata 1962. godine, u poslednje dve decenije sve više približavala Sjedinjenim Državama“, navodi naš sagovornik.
Ovakav stav Indije prema Rusiji Korkodelović objašnjava činjenicom da u toj zemlji ima glasova koji upozoravaju da se u ratu u Ukrajini ne radi o evropskom problemu, već o posrednom sukobu između Rusije sa jedne, i SAD i NATO sa druge strane, čije se refleksije osećaju i u Aziji.
SVET
Američki pritisak na Indiju: „Nije vam u interesu uvoz energenata iz Rusije“
Tome doprinose i poruke koje stižu iz NATO da je Kina glavna pretnja poretku zasnovanom na pravilima koja diktira Zapad i da bi jedna oslabljena Rusija mogla da prokrči put NATO-u, na čelu sa SAD, prema glavnom rivalu - Kini.
„Indija uviđa da je reč o sukobu koji može biti planetarni i zato nastoji da ima izbalansirani stav i da, koliko može, utiče na to da Rusija ne bude značajno oštećena u ovom ratu. Naime, saradnja sa Rusijom pomaže Indiji ne samo da balansira svoj stav prema Kini, već i prema svom arhineprijatelju – Pakistanu, a oslabljena Rusija ne bi mogla da pomaže Indiji u meri u kojoj je to do sada radila“, ukazuje novinar.
Takođe, primećuje Korkodelović, Indija ne zaboravlja da je u nekim od najodsudnijih trenutaka, poput Himalajskog rata, dobijala pomoć od bivšeg Sovjetskog Saveza, dok danas između 60 i 70 posto oružja uvezenog u Indiju dolazi upravo iz Rusije.
SVET
Američka poruka Indiji o Kini i Rusiji
Sve su to, kaže, razlozi zbog kojih Indija ne želi da njeni vrlo značajni i srdačni odnosi sa Rusijom budu narušeni u bilo kom pogledu.
„Već se govori i o daljem unapređenju ekonomske saradnje dveju zemalja i prelasku na plaćanje rupija-rublja, kao i o izgradnji naftovoda i gasovoda koji bi omogućili da Indija dobija znatno više energenata iz Rusije nego do sada. Indija je u prvom kvartalu ove godine uvezla više nafte iz Rusije nego što je kupila tokom čitave prethodne godine i smatra se da bi do kraja 2022. godine mogla da kupi novih 15 do 20 miliona tona nafte. Tako da je Indija, pre svega držeći se svojih nacionalnih interesa, do sada uspevala da odoli američkom pritisku“, kategoričan je naš sagovornik.

Hoće li Amerika ostvariti pretnju

On ne sumnja da će se pritisci Vašingtona nastaviti, ali ne očekuje da će Amerika ostvariti pretnju uvođenja sankcija Indiji zbog kupovine ruskog naoružanja jer smatra da SAD ne žele da ovu zemlju izgube kao saveznika.
„Amerikanci ovo žele da predstave kao jedan manihejski sukob između demokratija i autokratija, pa im je veoma važno da imaju Indiju, kao najmnogoljudniju demokratiju u svetu, na svojoj strani. Takođe, Indija je u ovom trenutku dosta zavisna od Rusije u pogledu naoružanja i njeno eventualno preorijentisanje na zapadne dobavljače je proces koji će sigurno potrajati“, napominje Korkodelović.
Ipak, kako kaže, treba imati na umu da je američki državni sekretar Entoni Blinken nakon sastanka sa indijskim zvaničnicima u ponedeljak, rekao nešto što iritira Nju Delhi, a to je da SAD „prate situaciju sa kršenjem ljudskih prava u Indiji“.
„Tu se pre svega misli na položaj muslimanske manjine u Indiji, a to jeste pitanje koje indijske diplomate ne vole da čuju. U tom smislu ovo je svakako nagoveštaj ili upozorenje šta bi sve SAD mogle da stave na taj pregovarački sto sa Indijom“, zaključuje Korkodelović.
Američki državni sekretar Entoni Blinken je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom, ministrom spoljnih poslova Indije Subramanjamom Džaišankarom i indijskim ministrom odbrane Rajnatom Singom rekao da SAD “prate neka nedavna dešavanja u Indiji, uključujući porast kršenja ljudskih prava od strane nekih vladinih, policijskih i zatvorskih zvaničnika“.
Komentar