KULTURA

Život u ruševinama Jugoslavije: Film „Muzej revolucije“ otvara Beldoks

Jubilarni 15. Beldoks festival otvoriće dokumentarni film „Muzej revolucije“, nagrađivanog autora Srđana Keče, 11. maja u Domu omladine Beograda. Film kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat izgradnje velikog muzeja u Beogradu, u slavu revolucije naroda Jugoslavije.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ovaj poetski dokumentarac kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, koji nije odmakao dalje od izgradnje podruma. Danas, 60 godina kasnije taj zapušteni prostor naseljavaju društveni izopštenici kasnog kapitalizma.
Priča prati devojčicu i njenu majku koje za život zarađuju čisteći šoferšajbne. U vlažnoj, mračnoj zgradi, „podrumu revolucije“, živi i starica sa kojom devojčica gradi blizak odnos. Na obodu grada koji se ubrzano transformiše, tri žene nalaze utočište jedna u drugoj. Portretišući odrastanje unutar napuštenih ruševina utopijskog projekta, film istražuje odnos kolektivnih i individualnih snova, način na koji krah prvih nagriza druge, postavljajući pitanje o mestu na kom ti snovi i dalje žive.
„Čast mi je da ovaj film otvara Beldoks, festival koji već godinama unazad neguje program pun filmskih dragulja i jača vezu dokumentarnog filma u Srbiji sa regionalnom i svetskom scenom. Premijera 'Muzeja revolucije' u Srbiji je za mene poseban događaj. Nadam se da će publika u filmu pronaći jedan novi pogled na Beograd i na naše društvo, kao i bliskost sa životima koji su u njemu prikazani“ kaže Keča, autor filma, povodom premijere ovog dokumentarca u Beogradu.
Kako kaže, ovaj film se rodio iz želje da ispriča parabolu o životu u strukturi sačinjenoj od prekinutih snova i ideja.
„Za mene to predstavlja suštinsko iskustvo postjugoslovenskih društava, ubrzano uključenih u neoliberalni proces i vrtoglave nivoe nejednakosti. Film se fokusira na one koje je taj proces ostavio najranjivijim i pronalazi ih u tami prostora Muzeja revolucije, koji pokreće alegorijski nivo priče“, navodi reditelj.
Film je imao svetsku premijeru na IDFA festivalu u Amsterdamu gde je uvršten među dvanaest filmova nominovanih za nagradu najbolji prvi dugometražni film.
Jubilarni 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks 2022. biće održan od 11. do 18. maja na sedam lokacija u Beogradu na kojima će predstaviti više od 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih celina.
Komentar