RUSIJA

Putin: Potreban plan razvoja Severnog morskog puta do 2035.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je potrebno odobriti razvojni plan Severnog morskog puta do 2035. godine.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pre svega, smatram da je neophodno da se odobri razvojni master plan Severnog morskog puta do 2035. godine kako bi se obezbedio pouzdan i bezbedan transport robe duž ove važne transportne rute“, rekao je Putin na sastanku o razvoju Arktika.
On je zatražio od Vlade da za plan uzme u obzir zadatak dugoročnog perspektivnog teretnog saobraćaja duž Severnog morskog puta, navodeći konkretne investicione projekte i obaveze špeditera u pogledu obima, kao i veličinu nomenklature potrebne flote ledolomaca.
Predsednik je takođe naložio da se izradi savezni zakon o specijalnoj isporuci robe na Arktik.
„Već smo govorili da je zadatak od posebnog značaja potpuno i blagovremeno snabdevanje Severnog morskog puta. I molim vas da izradite specijalan savezni zakon o severnim isporukama“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, zakon „treba da odražava sve aspekte, od utvrđivanja spiska robe koja se uvozi i obezbeđivanja njenog transporta, do planiranja primene i praćenja izvršenja svih ovih mera“.
On je naveo da je neophodno da se utvrde jasni rokovi i obim za snabdevanje brodova za rad na Arktiku i predvidi izgradnja i održavanje spasilačke flote i integrisanih hitnih spasilačkih centara Ministarstva za vanredne situacije.
„Neophodno je jasno fiksirati uslove i obim isporuka brodova flote ledolomaca, teretnih brodova arktičke klase… moraju se precizirati rokovi. Kao i komponentna oprema koja je potrebna za njihovu izgradnju“, istakao je ruski lider.
Imajući to u vidu, neophodno je predvideti mere za modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta brodograđevnih preduzeća, dodao je Putin.
Severni morski put dužine više od tri hiljade nautičkih milja (5.556 kilometara), koji povezuje Barencovo more i Beringov moreuz, najkraći je put između Evrope i Azije, kao i najkraći morski put između Dalekog istoka i evropskog dela Rusije. Ruta za transport robe sa Dalekog istoka u Evropu Severnim morskim putem je 14 hiljada kilometara.
Rusija realizuje federalni projekat „Razvoj Severnog morskog puta“, koji podrazumeva stvaranje infrastrukture koja će povećati teretni saobraćaj na 80 miliona tona 2024. i 110 miliona tona do 2030. godine, kao i povećanje ukupnog kapaciteta morskih luka na 110 i 115 miliona tona, respektivno.
RUSIJA
Putin: Arktik prostor za saradnju a ne za geopolitičke igre
Komentar