RUSIJA

Ruski ambasador: Hrvatski novinari tvrde da je u Ukrajini aktivno 200 hrvatskih plaćenika

Prema tvrdnjama hrvatskih novinara, u Ukrajini je aktivno 200 hrvatskih plaćenika koji su u Marijupolj stigli pre početka ruske specijalne operacije, izjavio je ruski ambasador u Zagrebu Andrej Nesterenko.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ne raspolažem zvaničnim informacijama, već samo onim podacima koji su se pojavljivali u ovdašnjim medijima. Kako tvrde lokalni novinari, koji se pozivaju na svoje zatvorene izvore, reč je o dvesta plaćenika koji su u Marijupolj stigli još pre početka specijalne operacije“, izjavio je amabasador za televiziju „Rusija 24“.

Prema rečima diplomate, u Hrvatskoj je, po svemu sudeći, vladalo mišljenje da će vojna dejstva početi i da će oni biti „prinuđeni“ da učestvuju.
„U prilog tome da su u Marijupolju bili hrvatski plaćenici je i to što se u jednoj od zgrada, opet u skladu sa tvrdnjama hrvatskih medija, nalazio štab ‘Azova’ (protiv boraca ovog nacionalističkog puka u Rusiji je pokrenut krivični postupak) i uporedo sa zastavom ‘Azova’ Hrvati su okačili svoju zastavu i za to postoje dokumentovani dokazi“, precizirao je Nesterenko.
Pored toga, on je istakao da ne može ni da potvrdi ni da demantuje brojke, ali da se čini da tamo zaista nije bilo samo dvoje ili troje ljudi.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ranije je rusko Ministarstvo odbrane upozorilo strane plaćenike koji nameravaju da dođu u Ukrajini kako bi učestvovali u borbama na strani kijevskog režima da više nego dobro razmisle o tome.
O tome kako su današnji nacistički odredi i druge paravojne formacije kojih u Ukrajini ima jako mnogo, samo naslednici Stjepana Bandere i njegovog prethodnika Sajmona Petljure iz 19. veka, u emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
RUSIJA
Rusija: Sprečen pokušaj ukrajinskih snaga da pobegnu iz Marijupolja
RUSIJA
Putin: Ciljevi specijalne operacije u Ukrajini će biti ostvareni
Komentar