RUSIJA

Letonija, Estonija i Slovenija proteruju ruske diplomate; Moskva poručuje: Odgovorićemo

Riga proteruje 13 ruskih diplomata, izjavio je šef letonske diplomatije Edgars Rinkevičs. Ministarstvo spoljnih poslova Estonije saopštilo je da Talin proteruje 14 ruskih diplomata. I Ljubljana je saopštila da proteruje 33 ruskih diplomata, javlja agencija Franc pres, pozivajući se na slovenački MIP. Iz Moskve poručuju da će uslediti odgovor.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Letonija smanjuje nivo diplomatskih odnosa sa Ruskom Federacijom zatvaranjem generalnih konzulata u gradovima Lijepaja i Daugavpils i proterivanjem 13 diplomata i zaposlenih“, napisao je Rinkevičs na Tviter nalogu.
U isto vreme, spoljnopolitički resor Estonije saopštio je da, osim proterivanja ruskih diplomata, zvanični Talin zatvara generalni konzulat Rusije u Narvi i kancelariju konzularnog odeljenja u Tartuu.
„Danas je Estonija pozvala ambasadora Rusije u Estoniji Vladimira Lipajeva kako bi mu uručila diplomatsku notu o zatvaranju generalnog konzulata Ruske Federacije u NArvi i kancelarije konzularnog odeljenja ruske ambasade u Tartuu. Estonija je takođe donela odluku da proglasi za persone non grata 14 njihovih zaposlenih, od kojih sedam sa diplomatskim statusom“, navodi se u saopštenju MIP-a.
Prema ranijem saopštenju slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, broj zaposlenih u ruskoj ambasadi u Sloveniji biće smanjen.
„Slovenija je donela odluku da uskladi broj zaposlenih u diplomatskom predstavništvu Ruske Federacije sa brojem zaposlenih u diplomatskom predstavništvu Republike Slovenije u Moskvi“, navodi MIP.
Kako se dodaje u saopštenju, ruski ambasador Timur Ejvazov pozvan je danas i i izražen mu je protest u vezi sa događajima u Buči.
S tim u vezi, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da će ruska strana pružiti odgovarajući odgovor na poteze Letonije, Estonije i Slovenije.
Podsetimo, šef letonske diplomatije izjavio je u ponedeljak da će Riga sniziti diplomatske odnose sa Moskvom u svetlu dešavanja u ukrajinskom gradu Buča, koje rusko Ministarstvo odbrane naziva provokacijom. Rinkevičs je naveo da će konkretne odluke biti objavljene po završetku unutrašnjih procedura.
Juče su Francuska, Nemačka i druge evropske države proterale jedan broj ruskih diplomata. Pored toga, i Litvanija je snizila nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom, povukavši ambasadora iz Moskve. Ruski ambasadori iz Rige i Viljnusa će, takođe, morati da se vrate u Moskvu. S tim u vezi, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da će uskoro uslediti recipročne mere Moskve.
Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može se videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.
Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.
Ruska vojska je ovaj grad napustila 30. marta, a sutradan je gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk potvrdio da u gradu nema nijednog ruskog vojnika, ali nije prijavio nikakve žrtve među civilima, a prvi „dokazi o zločinima“ pojavili su se tek četvrtog dana boravka Oružanih snaga Ukrajine u gradu.
Poljska je predložila formiranje međunarodne komisije za istraživanje događaja u ukrajinskom gradu Buča, koje je Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo provokacijom.
RUSIJA
Danska proteruje 15 ruskih diplomata, Italija 30, Španija 25, a Švedska trojicu
Komentar