RUSIJA

Bugarski ekspert: Plaćanje gasa u rubljama će omogućiti Rusiji da ojača nacionalnu valutu

Mehanizam plaćanja ruskog gasa u rubljama ne donosi neke drastične promene Bugarskoj, međutim, to će omogućiti Rusiji da ojača svoju valutu, izjavio je bugarski ekonomista Kuzman Iljev televiziji „Nova“.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„De fakto to je odgovor na sankcije protiv Rusije, pomoću koga će se sprečiti kolaps rublje“, izjavio je ekspert.
On je naveo da će u slučaju obustave isporuke gasa stradati obe strane, i Rusija i Evropa.

„Rusi će morati da preusmere svoje tržište na istok, a Evropa će doživeti veoma ozbiljan ekonomski udar“, rekao je Iljev.

Ovu temu je komentarisao i energetski ekspert Bojan Rašev koji je naveo da se u Bugarskoj često može čuti mišljenje da zemlja može nedostatak ruskog gasa da nadoknadi gasom iz Azerbejdžana.

„Uveren sam da ‘Gasprom’ ima polugu uticaja na Azerbejdžan. Rusija ima takve poluge u svim zemljama koje je okružuju. To ne treba potcenjivati. Ako neko misli da će iz Azerbejdžana iznenada početi da dolaze neke velike količine gasa - to je nemoguće", istakao je Rašev.

Kako je ranije saopšteno bugarskoj agenciji BTA u Ministarstvu energetike Bugarske, Bugarska je za gas u aprilu platila u dolarima, kako je i predviđeno ugovorom.
RUSIJA
Bugarski ekonomista: Rusija poziva svet da prestane da se klanja dolaru
Komentar