RUSIJA

Mediji: Naučnici sa Zapada priznali značaj Rusije u svetskoj nauci

Naučnici sa Zapada zabrinuti su zbog sve veće izolacije ruskih kolega koja je nastala uvođenjem američkih i evropskih sankcija. Prema njihovim rečima, bez pomoći Rusije nije moguće na pravi način istraživati Arktik, kosmos niti druge oblasti, saopštio je australijski portal „ABC Njuz“.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako smatra nemački klimatolog Markus Reks, sankcije protiv Rusije štete nauci.

„Veoma je teško da se izvode značajna istraživanja na Arktiku, ignorišući mesto Rusije u regionu“, rekao je naučnik.

On je naveo da međunarodna misija na Arktiku, na čijem čelu je bio u periodu 2019-2020. godine, nije bila moguća bez moćnih ruskih ledolomaca. Evropska svemirska agencija razmišlja o tome kako će rover na Marsu moći da preživi ledene noći na crvenoj planeti bez ruskog grejača. Evropljani će morati da zamene ruske senzore za istraživanje i izučavanje života na planeti, kao i da pronađu raketu-nosač koja nije ruske proizvodnje.
Direktor Evropske agencije Jozef Ašbaher smatra da je razmena naučnog iskustva neophodna kako za ruske tako i za zapadne naučnike, s obzirom da su zajednički radili nad najsloženijim zagonetkama – od otkrivanja snage atoma do lansiranja sondi u kosmos.
„Zavisnost jednih od drugih pruža stabilnost i poverenje u određenom stepenu. To je ono što možemo da izgubimo zbog trenutne situacije“, upozorio je Ašbaher.
Naučnici su naveli da rusko iskustvo nedostaje i u drugim granama. Profesor Imperijalnog koledža u Londonu Adrian Muksuorti je primetio superiornost instrumenata ruske proizvodnje u istraživanju magnetnog polja Zemlje.
Nakon početka ruske specijalne vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, Zapad je objavio veliki broj sankcija protiv Moskve, pre svega protiv bankarskog sektora i visokotehnoloških proizvoda. U Evropi su sve glasniji pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energenata. Međutim, pritisak sankcijama na Moskvu je već prouzrokovao ekonomske probleme za zapadne zemlje, izazivajući rast cena goriva i proizvoda.
RUSIJA
Na udaru i ruska nauka: London obustavlja naučnu saradnju sa ruskim univerzitetima i kompanijama
Komentar