SVET

Raketa Severne Koreje prešla 1.100 km, Japan uložio protest

Severna Koreja ispalila je ka istoku projektil za koji se veruje da je interkontinentalna balistička raketa, saopštile danas su vojske Japana i Južne Koreje.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Lider Severne Koreje Kim Džong Un prekršio je moratorijum na lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa“, rekao je predsednik Južne Koreje Mun Džae-in, dodavši da on snažno osuđuje ovaj test, preneo je Rojters.
Reakcije stižu iz Japana, koji kaže da je balistička raketa bila u vazduhu 71 minut i prešla razdaljinu od 1.100 kilometara.
„Dostigla je visinu od 6.000 kilometara, što sugeriše da je u pitanju novi tip interkontinentalne balističke rakete“, rekao je zamenik ministra odbrane Japana Makoto Oniki, prenela je agencija RIA Novosti.
On je dodao i da je raketa lansirana u 14.33 sati po japanskom vremenu, a da je u 15.44 časova pala u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, u vodama u blizini prefekture Aomori.
Severna Koreja je 16. marta lansirala, kako se sumnja, raketu koja je izgleda eksplodirala iznad Pjongjanga ubrzo nakon poletanja, navela je tada južnokorejska vojska.
Da li je Severna Koreja testirala kopiju raketa „Iskander“
Komentar