SPORT

Kremlj reagovao zbog suspenzije velemajstora Karjakina

Sergej Karjakin, ruski šahista, suspendovan je na šest meseci od strane FIDE-a zbog podrške ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, u cilju demilitarizacije i denacifikacije ove države.
Sputnik
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Karjakin, ruski velemajstor, je ranije na Tviteru objavio saopštenje u kojem je podržao akcije ruskog predsednika Vladimira Putina da sprovede specijalnu operaciju u Ukrajini.
Zbog toga je FIDE reagovao sankcijom i ona će Rusa lišiti mogućnosti da učestvuje na „turniru kandidata“ koji bi trebalo da bude održan od 16. juna do 7. jula 2022. godine.
Zbog toga se oglasio Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, izjavivši da je suspenzija protiv svih sportskih principa.
„Princip da sport, u ovom slučaju šah, treba da bude van politike, glavna je konstanta našeg pristupa. Kada dođe do ovakvih događaja, svaki građanin Rusije ima i treba da ima pravo da izrazi svoj stav. Ruskom državljaninu niko ne može oduzeti takvo pravo. Ali ovo ni na koji način ne bi trebalo da izazove bilo kakvu političku reakciju FIDE“, rekao je Peskov i dodao:
„Pozivamo FIDE da preispita ovu odluku i da i dalje ostane van politike, čime se potvrđuje međunarodni prestiž ove međunarodne šahovske organizacije. Naravno, ne slažemo se odlukom da se suspendije Sergej Karjakin“.
SPORT
„Nemam reči za ovakvu glupost!“ – suspendovan velemajstor sa Krima, legenda oštro reagovala
Kraj za ruske klubove u Evroligi i Evrokupu
Ruski tandem stiže u Beograd!
Đoković čestitao srpskoj „kraljici“ /video, foto/
Komentar