RUSIJA

Monstruozno: Rusija objavila dokaze o zverstvima ukrajinskih ekstremista /foto/

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je na svom sajtu novi istorijsko-obrazovni projekat „Arhive pamte sve... Zločini ukrajinskih nacionalista ne podležu zaboravu“, koji je posvećen dokazima monstruoznih zverstava ukrajinskih ekstremista prema sopstvenom narodu tokom Drugog svetskog rata.
Sputnik
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Objavljivanje dokumenata iz fondova Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Rusije ima za cilj očuvanje istorijskog sećanja i istine o krvavim masovnim zločinima i zverstvima ukrajinskih nacionalista prema svom narodu, koji je poslednjih godina zločinački ukrajinski režim namerno gurnuo u zaborav“, navelo je Ministarstvo.
Tokom Drugog svetskog rata, sovjetske vlasti i komanda Crvene Armije inicirali su rasvetljavanje zločina nacističkih okupatora na okupiranim teritorijama SSSR-a.
Otkrivene su i potvrđene mnogobrojne činjenice o genocidu nad sovjetskim civilnim stanovništvom koji su počinili fašistički okupatori i ukrajinski ekstremisti: maltretiranja, pljačke i masovna ubistva (često sa izuzetnom okrutnošću), potpuno nevinih građana – starih, žena i dece.

„Ukrajinska vojska“ Trećeg Rajha

Već u januaru 1942. godine narodni komesar unutrašnjih poslova SSSR-a Lavrentij Berija obaveštavao je Narodni komesarijat za odbranu da se pod nemačkom komandom na okupiranoj teritoriji SSSR-a stvara „ukrajinska vojska“.
U dokumentu se navodi da Nemci ne samo da su izvršili registraciju Ukrajinaca vojnih obveznika od 16 do 50 godina, već i otvarali specijalne logore i škole za ratne zarobljenike ukrajinske nacionalnosti, gde su ih između ostalog, obučavali taktici i borbi.

Čak su i deca zverski ubijana

Neka objavljena akta, koja posebno pominju zverstva ukrajinskih neonacista od 7. juna 1944. godine u selu Kosuv, svedoče i o posebnoj surovosti banderovaca, koja je naročito dolazila do izražaja pri masovnim ubistvima.
„Lekarskim pregledom utvrđeno je da se među otkrivenim leševima nalaze žene, deca i starci. Pregled je pokazao da su građani ubijeni bez upotrebe vatrenog oružja, nakon mučenja, odnosno udaranjem teškim predmetima, usled čega su nastali prelomi lobanja, udova, udarci u grudni koš i drugo“, navodi se u dokumentu.
Prema dokumentu, pronađeno je i pet jama u blizini sela Mogilnici sa leševima zverski mučenih građana i zarobljenih vojnika Crvene armije.

Obmane ukrajinskih vlasti

Ne treba misliti da su banderovske bande vodile takozvani „oslobodilački“ rat i protiv Nemaca i protiv Crvene armije, u šta ukrajinske vlasti pokušavaju da ubede svoje građane poslednjih decenija, napominje Ministarstvo.
Objavljena prepiska načelnika ukrajinskog štaba partizanskog pokreta „O aktivnim delovanjima banderovaca na Volinju u kontaktu sa Nemcima protiv Crvene armije i sovjetskih partizana“ od 10. maja 1944. ne govori samo o bliskoj vojno-političkoj saradnji fašističkih okupatora i banderovaca-kolaboracionista, već i o „selektivnosti“ kolaboracionista pri vršenju zločina. Pored dokaza da su Nemci snabdevali jedinice Ukrajinske ustaničke vojske i banderovskih grupa hranom i nemačkim oružjem, u dokumentu se navodi da ukrajinski ekstremisti ne treba da se bore „protiv Mađara, Slovaka, Litvanaca i drugih Hitlerovih savezničkih snaga“.

Posebna agresija prema Rusima

Predstavljeni su i različiti politički izveštaji regionalnih vojnih komesarijata za 1944. i 1945. godinu koji opisuju zločine banderovaca nad civilima u Ternopoljskoj, Černovickoj, Stanislavskoj i Rovenskoj oblasti Sovjetske Ukrajine, kao i njihovom teroru nad lokalnim stanovništvom. Ti dokumenti sadrže izveštaje o ubistvima čitavih porodica.
Ukrajinski ekstremisti su ispoljavali posebnu agresiju prema Rusima, o čemu svedoče sledeći redovi izveštaja: „U selu Kurinov u istoimenoj oblasti razbojnici su obesili sveštenikovog sina samo zato što je Rus“.
Ekstremisti su organizovali i provokacije. Prema političkom izveštaju Glavne političke uprave Crvene armije od 10. avgusta 1944. godine, ukrajinski nacionalisti su organizovali provokacije, tako što su ubijali civile ukrajinske nacionalnosti, a cilj je bila diskreditacija Crvene armije.
RUSIJA
Kremlj: Ukrajinski neonacisti biće kažnjeni za ratne zločine
Komentar