RUSIJA

Nebenzja: Amerika iskoristila Ukrajinu za opasne biološke eksperimente

Sjedinjene Američke Države nisu želele da izlažu opasnosti svoje stanovništvo pa su iskoristile Ukrajinu za izvođenje opasnih bioloških eksperimenata u laboratorijama kojima je rukovodio Vašington, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici SB UN.
Sputnik
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kolegama iz Saveta bezbednosti UN Nebenzja je skrenuo pažnju na to da se predstavnici američkog Stejt departmenta i dalje „zbunjuju prilikom svedočenja“ i tvrde da SAD navodno ne učestvuju u upravljanju bilo kakvim biološkim laboratorijama na teritoriji Ukrajine.
Međutim, po njegovim rečima, činjenice govore suprotno.
Po rečima Nebenzje, Ministarstvo odbrane SAD postavljalo je zadatke i diktiralo obim posla u okviru projekata na teritoriji Ukrajine, utvrđivalo je spiskove potrebne opreme i delegiralo široka ovlašćenja povezanoj kompaniji koja je trebalo to da realizuje „Blek end Vič”, u saradnji sa ukrajinskim organima državne vlasti.
Primalac američke „pomoći“ – Ministarstvo odbrane Ukrajine bilo je dužno da obezbedi „blagovremen pristup osoblja“ Pentagona i njegovog izvođača laboratorijama na teritoriji Ukrajine „u cilju obavljanja posla“ u okviru realizacije projekata, kao i da obezbedi pristup tim objektima, „stranim naučnicima“, pored službenika Pentagona.
Bilo je predviđeno da projekte ne realizuju ukrajinski naučnici.
„Jednostavnije govoreći, ukrajinske vlasti dale su Pentagonu kart blanš na teritoriji Ukrajine i omogućile su mu da samostalno izvodi opasne biološke eksperimente. Američka kompanija je bila oslobođena svih vrsta poreza po ukrajinskom zakonu“, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN.
„Šta su zauzvrat dobijali ukrajinski naučnici, odnosno ukrajinski narod? Besplatno prisustvo međunarodnim konferencijama 'na osnovu tarifa za hranu i smeštaj, određenih za službena putovanja zvaničnika američke vlade'. To je bila kompenzacija za izvođenje najopasnijih bioloških istraživanja 'pod nosom'“, istakao je Nebenzja.
RUSIJA
„Ovo je samo vrh ledenog brega“: Rusija u UN optužila Kijev i Vašington za pravljenje biološkog oružja
Komentar