SRBIJA

Selaković: Pojačati diplomatsko i ekonomsko prisustvo Srbije u Africi

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković šestodnevnu posetu zemljama centralne Afrike završio je posetom Kamerunu gde je razgovarao sa predsednikom Vlade, ministrom spoljnih poslova, kao i sa ministrima odbrane, poljoprivrede i telekomunikacija.
Sputnik
„Dočekani smo kao veliki prijatelji i imao sam priliku da se treći put u pet meseci sretnem s ministrom inostranih poslova Kameruna“, rekao je Selaković, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.
Ministar je istakao da je na svim sastancima iskazana spremnost za jačanje političkog dijaloga, ali i saradnje u oblastima poljoprivrede, odbrane, telekomunikacija i savremenih tehnologija.
Takođe, kako se navodi, preneo je da je sa premijerom Kameruna razgovarao o neophodnosti zaključivanja sporazuma koji će definisati pravni osnov saradnje dve države, ali i da su svi sagovornici spremni da što pre posete Srbiju i nastave komunikaciju s kolegama ministrima o konkretnim vidovima saradnje.
Selaković je rekao da je za Srbiju od posebne važnosti podrška Kameruna u zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i zahvalio na aktivnoj podršci koju nam ova zemlja pruža u svim međunarodnim forumima.
Sumirajući posete Ekvatorijalnoj Gvineji, Gabonu, Sao Tome i Prinsipeu i Kamerunu, ministar je rekao da sve ove države imaju ogroman potencijal za saradnju, a da je naš zadatak da pojačamo diplomatsko i ekonomsko prisustvo u ovom delu sveta.
„U četiri države videli smo se sa dva predsednika i dva premijera, ministrima spoljnih poslova, poljoprivrede i odbrane“, istakao je Selaković, i dodao da su svi sagovornici iskazali oduševljenje ostvarenim napretkom Srbije, preneo je Tanjug.
Komentar