NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Vojska zagrobnog života“ prvog kineskog cara sve veća: Otkriveno još 20 ratnika od terakote

Više od 20 novih „ratnika od terakote“ otkriveno je u jednoj od jama koje se nalaze na teritoriji mauzoleja cara Ćin Ši Huanga, koji je ujedinio Kinu 221. godine pre nove ere, prenose mediji.
Sputnik
Takozvani „ratnici od terakote“ su figure u prirodnoj veličini za koje se veruje da su izgrađene da zaštite prvog kineskog cara u zagrobnom životu.
Iskopani ratnici su uglavnom bili pešadinci i kočijaši, ali ima i nekoliko generala, sudeći po njihovim oklopima, piše portal „Lajv sajens“.
Vojska od terakote, oblik pogrebne umetnosti sahranjivanja oko 210-209. p.n.e., slučajno je otkrivena 1974. godine i od tada se smatra jednim od najpoznatijih svetskih arheoloških nalazišta. Savremeni arheolozi veruju da je vojska stvorena da služi caru u zagrobnom životu.
Veruje se da se „vojska zagrobnog života” sastojala od 8.000 izvajanih ratnika smeštenih u tri jame oko 1,6 km severoistočno od mauzoleja. Arheolozi su već otkrili oko 2.000 ratnika koji su obično bili sahranjeni sa oružjem. Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji. Svaka od skulpturi je jedinstvena, tako da ne postoje dve identične. Skulpture su naoružane lukovima i strelama, kopljima, mačevima i dr. Naoružanje je u vreme otkrića bilo još uvek veoma oštro. Godine 1987. UNESKO ih je proglasio svetskom baštinom.
Prema veb-stranici Muzeja mauzoleja cara Ćin Ši Huanga, ratnici se često nalaze u komadima, a restauratori ih sastavljaju. Isti postupak čeka i novootkrivene vojnike dok se naučnici nadaju saznanju nečeg novog o vojsci od terakote.
Posle 23 veka tišine: Vojska senki spremna da otkrije svoju poslednju tajnu /foto/
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Konji, kočije, ritualne posude: Otkrivena drevna grobnica bogate kineske zajednice /video, foto/
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Za njih su piramide male bebe: Koje je najstarije arheološko nalazište na svetu?
Komentar