RUSIJA

Ruski ambasador: Britanska strana nije ni slušala ni čula Lavrova

Britanska strana nije „ni slušala, ni čula“ šta je govorio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom susreta sa šeficom Forin ofisa Liz Tras u Moskvi, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.
Sputnik

„Nismo videli nikakav napor, to je jednostavno bilo ponavljanje fraza i formulacija koje ona izgovara i ovde u parlamentu, za medije, na Tviteru i ništa više.. Ministar je detaljno govorio o tome šta se dešava, šta mi želimo, otkud takva situacija, ali britanska strana nije ni slušala ni čula to što su joj govorili“, rekao je ambasador za Bi-Bi-Si.

Prethodno je i sam Lavrov iskazao razočarenje što su pregovori sa britanskom ministarkom ispali kao razgovor nemog s gluvim.
Kelin je dodao da se Moskva nadala da će poseta Tras biti prilika da se britanska diplomatija pokaže u najboljem svetlu, međutim, ministarka se koristila ograničenim brojem formulacija što nije bilo ni „blizu dijaloga zasnovanog na uzajamnom poštovanju i prihvatanju međusobnih interesa i potrage za rešenjima“.
Upitan da li bi bilo bolje da sastanka nije ni bilo, Kelin je rekao da ne može tako nediplomatski da govori i istakao da je Rusija uvek otvorena za dijalog ako za to postoji uzajamna želja.

„Mi smo uvek za dijalog, za diplomatiju, ali ultimatumi, čvrst nastup, fraze - to je put u ćorsokak. Ali, na žalost sve češće u toj zemlji i u Americi primenjuju takvu diplomatiju“, rekao je Kelin.

Podsetio je da je britanski premijer Boris Džonson ranije rekao da šalje ministre spoljnih poslova i odbrane u Moskvu kako bi normalizovali odnose, ali da ruska strana posle posete Liz Tras tako nešto nije videla.
RUSIJA
„Kao gluv sa nemim“: Lavrov razočaran razgovorom sa britanskom ministarkom
Komentar