KULTURA

„Berlinale“ u znaku žena: Otvaranje uz Izabel Ađani, legendarnu Hanu Šigulu i nagrađenu Izabel Iper

Posle 120 filmskih ostvarenja, dve nagrade „Cezar“, dve „Zlatne palme“, dva „Zlatna lava“, francuska glumica Izabel Iper ove godine dobiće „Zlatnog medveda“ na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu za životno delo.
Sputnik
Posle prošlogodišnjeg izdanja održanog u martu i junu, Berlinski filmski festival vraća se „u normalnost“: za razliku od evropskog filmskog tržišta koje se preselilo na internet, ovogodišnji 72. po redu „Berlinale“ drži se događaja uživo, doduše u ograničenom kapacitetu.
Novi filmovi poznatih autora kao što su Kler Deni, Dario Argento, Kventin Dupije, Ursula Majer, ali i zvezda u usponu, među kojima su Kivu Ruhorahoza, Ešli Mekenzi I Li Ruižun biće na repertoaru ugledne filmske smotre koja počinje 10. februara i traje do 20.

„Berlinale“ u znaku žena i — Hane Šigule

U trci za „Zlatnog i Srebrnog medveda“ ove godine naći će se 18 filmova, od kojih su sedam režirale žene. Novih 17 ostvarenja koja stižu iz 15 zemalja biće prikazano kao svetske premijere, a dva su filma rediteljski debi, čiju režiju potpisuju takođe žene.
Svečano otvaranje festivala pripalo je filmu „Peter fon Kant“ (čija je ovo i svetska premijera) francuskog sinaeste Frasoa Ozona. Reč je o delu inspirisanom čuvenim Fazbinderovim klasikom „Gorke suze Petre fon Kant“. U njemu je Ozon obrnuo rodne uloge i glavnu dodelio muškarcu, dok je radnju smestio u vreme pandemije. Glumački ansambl predvode Denis Menoše, Izabel Ađani i legendarna Hana Šigula.
Ozonovom ostvarenju u takmičarskoj selekciji pridružuje se još 17 naslova, među kojima se nalaze novi filmovi južnokorejskog reditelja Hong Sang-Soa, koji je na ovom festivalu 2020. godine poneo titulu najboljeg reditelja, potom film Kler Deni „Both Sides of the Blade“, koja debituje na „Berlinaleu“, sa Žulijet Binoš i Vinsentom Lindonom u glavnim ulogama.
U trci za „Zlatnog medveda“ naći će se i film glumice Šarlote Gejzbur „The Passengers of the Night“, „Rimini“ Ulriha Seidela i „Call Jane” američke autorke Filis Nagi sa Elizabet Benks, Kejt Marom i Sigurni Viver u glavnim ulogama.
Zlatni medved za laku pornografiju: Zašto se nasilje lakše prihvata od golotinje
Na listi selekcije „Susreti“ je i film Pitera Striklenda „Flux Gourmet” i Bertran Bonelo s novim filmom „Koma“.
U okviru specijalnog programa biće prikazan film „This Much I Know To Be True“, koji istražuje kreativno partnerstvo Nika Kejva sa Vorenom Elisom, dugogodišnjim saradnikom i članom benda „The Bad Seeds“, kao i novi film majstora horora Darija Argenta.

Tri srpska filma na programu 72. „Berlinalea“

Na programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Berlinu našla su se i tri srpska ostvarenja. U okviru programa „Panorama“ na 72. „Berlinaleu“ biće prikazan film Miloša Pušića „Heroji radničke klase“ sa Jasnom Đuričić u glavnoj ulozi.
U selekciji „Forum“ nalazi se ostvarenje koje je nastalo u koprodukciji Nemačke, Španije, Južne Koreje i Srbije „Poslevode“ u režiji Daneta Komljena.
Serija „Crna svadba“ Strahinje Madžarevića i Nemanje Čipranića uvrštena je u program promocije televizijskih serija, čiji ansambl čine Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo i Slavko Štimac.
Pored toga, u okviru programa obuke „Berlinale talenti“, koji ove godine obeležava 20. rođendan, među 200 novih učesnika nalaze se srpski reditelji Marija Stojnić i Stefan Malešević.
Komentar