SVET

Vrh ledenog brega: Katolički sveštenici zlostavljali i decu sa posebnim potrebama?

Na stotine katoličkih sveštenika na Novom Zelandu prijavljeno je zbog seksualnog i drugog zlostavljanja, među žrtvama su i deca sa posebnim potrebama, a te optužbe, koje sežu decenijama unazad, svedoče o raširenosti takvih slučajeva.
Sputnik
Između 1950. i 2021. nabrojano je 1.680 prijava u vezi sa zlostavljanjem koje su počinili pripadnici Katoličke crkve, stoji u dokumentima koji su predati državnoj komisiji zaduženoj za istragu tih slučajeva, piše „Njujork tajms“.

Na stotine sveštenika zlostavljalo decu

Radi se o podacima koje je komisiji predala organizacija „Te ropu tautoko“, zadužena za koordinaciju između komisije i Katoličke crkve na Novom Zelandu.

„Otrežnjujući podaci otkrivaju razmere zlostavljanja unutar Katoličke crkve. Istraživanje je zapanjujuće, a strašna realnost je da se iza tih brojki kriju bespomoćna i ranjiva deca i odrasli“, rekla je Ketrin Anderson, advokat koji asistira komisiji.

Optužbe se odnose na 14 odsto celokupnog sveštenstva na Novom Zelandu, većinom između 1960. i 1980. godine, a najveći broj slučajeva zlostavljanja bio je nad decom u obrazovnim i drugim ustanovama pod nadzorom Katoličke crkve.
Više od polovine svih prijavljenih slučajeva uključivalo je seksualno zlostavljanje ili druga fizička, emocionalna ili psihička zlostavljanja.

Vrh ledenog brega, mnoge žrtve nisu prijavile

Organizacije koja pružaju podršku žrtvama navode da je to „samo vrh ledenog brega“, jer mnogi nisu prijavili zlostavljanje.
„Nemamo mehanizam za proveru tačnosti tih brojeva. Ne možemo da potvrdimo šta je u njih uključeno, a šta izostavljeno. Većina nije zvanično prijavila zlostavljanje. Na svaki prijavljeni slučaj, dolazi šest do deset njih koji su imali slično iskustvo, ali nikada nisu podneli prijavu“, kazao je Kristofer Longharst, nacionalni vođa Mreže ljudi koji su preživeli zlostavljanje u crkvenim ustanovama.
Prema podacima koje je objavila komisija, u 1.296 slučajeva žrtve su imenovale osobu prilikom prijavljivanja zlostavljanja, a samo protiv jedne osobe podnete su 74 prijave.
Oko 14 odsto svih dokumentovanih prijava bilo je povezano sa Specijalnom školom Merilends i Hebron trastom, dve ustanove u Krajstčerču za mlade s posebnim potrebama ili one iz rizičnih društvenih grupa.
Kardinal Džon Dju, predsednik Novozelandske katoličke biskupske konferencije, rekao je da su podaci o zlostavljanju „zastrašujući“, te da se crkva „duboko srami“ zbog njih.
„Iskreno se nadam da će nam ovakve činjenice pomoći da se suočimo s tužnom stvarnošću. Crkva će iz toga učiti i potvrditi svoju predanost radu na zaštiti“, rekao je on.
Dva novozelandska sveštenika, Rodžer Maloni i Bernard Mekgrat, već su osuđena za zlostavljanje dece u Specijalnoj školi Merilends i Hebron trastu.

Na hiljade slučajeva u Francuskoj i Australiji

Istraga na Novom Zelandu jedna je od više sličnih širom sveta u kojima se proveravaju navodi o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi.
Nezavisna komisija u Francuskoj prošle je godine procenila da je više od 200.000 maloletnika u proteklih sedam decenija bilo seksualno zlostavljano i u mnogim slučajevima ućutkano kada su govorili o svojim iskustvima.
U Australiji je slična komisija 2017. godine otkrila epidemiju slučajeva seksualnog zlostavljanja dece i pozvala Katoličku crkvu da ukine celibat za sveštenike.
Komisija za istragu na Novom Zelandu formirana je 2018. godine, a nastaviće svoj rad sledeće nedelje, javnim saslušanjem, na kojima će govoriti i neke od žrtava. Komisija bi trebalo da do kraja godine izda zvanični zaključak o slučajevima zlostavljanja.
Izvinjenje Katoličke crkve: Zlostavljane i bebe od devet meseci, žrtve silovane, mučene elektrošokovima
SVET
„Zastrašujuće i poražavajuće": Otkrivene mračne tajne Katoličke crkve – zlostavljano 216.000 dece
SVET
„Apsolutno zlo“: Otkriveno 3.000 sveštenika pedofila u francuskoj katoličkoj crkvi
Komentar