Plave zone je detaljno istražio autor Dan Betner, a posebno je zanimljiva njegova analiza različitih vrsta ishrane u svakoj regiji. Naime, kao mesta na kojima žive najdugovečniji ljudi „označena“ su Ikarija u Grčkoj, Okinava u Japanu, Sardinija u Italiji, Loma Linda u Kaliforniji i poluostrvo Nikoja u Kostariki. Jasno je da svako pripada različitim kulturama i podnebljima, te je nemoguće da se potpuno preklapaju kad je ishrana u pitanju. Šta je to zajedničko u ishrani plavih zona?
Pasulj
Konzumiranje barem pola šoljice pasulja svaki dan izvrsno je za celokupno zdravlje. Uključite crni, slani i beli pasulj u svakodnevnu prehranu. Pasulj je jeftin izvor biljnih belančevina i pun vlakana koja pomažu u kontroli telesne težine, smanjuju rizik od raznih bolesti i poboljšavaju zdravlje creva, prenosi Indeks.
Kupusnjače
Povrće poput brokolija, karfiola i kupusa sadrže prirodne sastojke koji su dobri za srce.
Za užinu orahe
Svaki dan pojedite oko 60 grama oraha (oko dve šake). Osim oraha, možete jesti i pistaće, bademe i kikiriki, kao i semenke.
Manje mesa
Konzumiranje više biljnih namirnica i mahunarki jedan je od ključnih elemenata zdravog i dugog života. Meso možete uključiti kao prilog i ne bi trebalo često da ga konzumirate. Neka zeleno povrće, tofu i soja budu primarni izvor proteina.
Puno vode
Otkriveno je da ljudi koji žive u plavim zonama piju kafu i čaj, ali najviše vodu. Gazirana pića najveći su izvor dodanog šećera većini odraslih osoba. Većina slatkih napitaka nema nikakvih hranjivih sastojaka, pa ih treba izbegavati.