RUSIJA

Odgovor Moskve na blokadu „RT“: Zabranjen rad „Dojče velea“ u Rusiji

Odluka nemačkog medijskog regulatora da zabrani emitovanje RT DE primorala je Rusiju da preduzme recipročne mere prema akreditovanim nemačkim medijima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Sputnik
U okviru recipročnih mera objavljenih 2. februara kao odgovor na neprijateljske korake Nemačke da zabrani satelitsko i drugo emitovanje televizijskog kanala na nemačkom jeziku „RT DE“, ruska strana namerava da sprovede prvu fazu recipročnih mera:
- zatvaranje dopisništva nemačke radio-televizijske kompanije „Dojče vele“ u Ruskoj Federaciji;
- ukidanje akreditacija svim zaposlenima u ruskom birou „Dojče velea“;
- prestanak satelitskog i drugog emitovanja radio-televizijske kompanije „Dojče vele“ na teritoriji Ruske Federacije;
- pokretanje postupka od strane nadležnih organa Ruske Federacije za razmatranje pitanja o klasifikaciji „Dojče velea“ kao stranog medija u funkciji stranog agenta;
- pokretanje procesa formiranja spiska predstavnika državnih i javnih struktura Nemačke uključenih u ograničavanje emitovanja televizije „RT DE“ i na drugi način vršenja pritiska na ruskog medijskog operatera, kome će biti zabranjen ulazak na teritoriju Ruske Federacije. Ne očekuje se objavljivanje spiska.
Informacije o narednim etapama recipročnih mera biće blagovremeno objavljene.
Kako je ranije izjavila portpraolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, OEBS simptomatično ćuti o odluci Nemačke da zabrani emitovanje „RT DE“, a predstavnica za slobodu medija Tereza ​​Ribeiro ne vidi u tome ništa što bi moglo biti od interesa.
Podsetimo, ranije je komisija za registraciju i nadzor nemačkog medijskog regulatora MABB zabranila emitovanje televizije RT DE u zemlji zbog nedostatka dozvole.
Pored satelitskog emitovanja, regulator je takođe zatražio da se prekine emitovanje programa na portalu, putem mobilnih aplikacija i smart TV aplikacija RT njuz.
RUSIJA
Glavna urednica RT: Televizija neće prestati da emituje program u Evropi
Komentar