DRUŠTVO

„Moguć raspad obrazovnog sistema“: Deo prosvetnih radnika Srbije traži hitan prijem kod ministra

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je danas hitan prijem kod resornog ministra Branka Ružića, zbog kako su naveli, sve teže epidemiološke situacije i "mogućeg raspada obrazovnog sistema zbog razboljevanja nastavnika".
Sputnik
Prosvetari od Vlade Srbije i resornog Ministarstva traže i da se u budžetu planira veće izdvajanje za prosvetu, odnosno još 12 odsto povećanja u rebalansu budžeta za 2022, kao i da se isplata ličnih primanja u prosvetnom sistemu izjednači sa zdravstvom.
Zahtev je i da se isplati 35.000 dinara za sedam Svetosavskih nagrada od 2016. do 2022. godine, te isplata 20.000 dinara do kraja marta zaposlenima u prosvetnom sistemu, na, kako navode, ime duga.
Među zahtevima su i korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim i petim stepenom, te plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima u radnim podgrupama.
Prosvetari od Ministarstva traže i hitan dogovor o isplati dugovanja zaposlenima koji su radili sa učenicima po IOP programima, kao i dogovor oko isplate toplog obroka i regresa za sve zaposlene.
Iz Unije sindikata ističu da očekuju zvanične i konkretne pregovore.
DRUŠTVO
Ministarstvo prosvete se oglasilo o eventualnom produžetku raspusta u februaru
Komentar