RUSIJA

Legendarna „polutorka”: Koju ulogu je odigrao sovjetski terenac u Drugom svetskom ratu /video, foto/

GAZ-AA bio je ruski kamion koji je najviše korišćen u Drugom svetskom ratu.
Sputnik
Proizvodnja GAZ-AA počela je 1932. godine u fabrici automobila u Nižnjem Novgorodu. Proizvodio se do 1938. godine, nakon čega je počela proizvodnja modela GAZ-MM.
Vozilo je tokom rata služilo za dostavu namirnica i municije na front, a popularan naziv mu je bio „polutorka”. Kao model je korišćen kamion američkog proizvođača „Ford AA” iz 1930. godine. Međutim, ubrzo je vozilo redizajnirano prema domaćim nacrtima.
Tokom 1932. godine u fabrici Molotova su proizvedeni automobili GAZ-A i kamioni GAZ-AA. Plan je bio da se godišnje proizvodi 100.000 automobila.
Do danas se sačuvalo samo nekoliko primeraka koji se nalaze u privatnim kolekcijama. Veliki broj kamiona GAZ-AA se nalazi u Lenjingradskoj oblasti. Tokom Drugog svetskog rata ovim kamionima je evakuisano 738.000 ljudi i prevezeno preko 575.000 tona tereta. Za odbranu grada su prevezli u tadašnji Lenjingrad 300.000 sovjetskih vojnika.
Karakteristike kamiona GAZ-AA
Zbog nedostatka metala, vozilo je imalo drvenu šasiju. Postojale su modifikacije kamiona, koji uopšte nisu imali vrata i umesto kojih je korišćena cerada.
Sovjetski teretnjak GAZ AA sa mobilnim protivvazdušnim sistemom
Motor „polutorke“ nije imao neku snagu, mada je zahvaljujući niskom stepenu kompresije mogao da radi na najlošijem gorivu s malim brojem oktana. Akumulatori su bili slabi, pa je zato kamion često pokretan okretanjem kurble (specijalne ručice za pokretanje motora).
Kamion je bio težak 1.810 kilograma, nosivosti — 1.500 kilograma, a maksimalna brzina mu je bila 70 kilometara na sat.
Od 1932. godine, ukupno je proizvedeno 985.000 kamiona GAZ-AA i GAZ-MM.
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nova „volga“: Moderna verzija legendarnog sovjetskog automobila /foto, video/
Komentar